KORONAVIRUS

Šef Nacionalnog stožera Božinović: Imamo spremne nove mjere, ALI NJIHOVO UVOĐENJE ĆE OVISITI O SITUACIJI

| Autor: Glas Istre
(Hina)

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović u Dnevniku N1 govorio je o situaciji s koronavirusom. 

Na početku je komentirao poteze susjednih država u vezi kontrole nad zarazom, piše Index.hr.

"Epidemija i globalna pandemija je tu, što se tiče Hrvatske, jesmo u kontaktu s našim susjedima, pogotovo iz država iz kojih nam dolaze turisti i komuniciramo da nije ista situacija u svim dijelovima Hrvatske. Primjerice, županije koje su najbliže Sloveniji su sve i po njihovim kriterijima u zelenoj zoni."

Božinović u razgovoru ističe kako su odnosi sa Slovenijom dobri i takvi će ostati. Priznaje da su se nadali smanjenju infekcija tijekom ljeta, međutim, širi se.

"Nema govora da bi se bilo što friziralo", komentirao je pojedine tvrdnje njemačkih i austrijskih medija da Hrvatska frizira podatke o zaraženima.

"Činjenica je da je Hrvatska jedna od rijetkih zemlja koja ima ovakve turističke rezultate, teško se mogu sjetiti države koja kao Hrvatska ima više od 20 do 25 posto stranih gostiju u udjelu stanovništva.

Napravili smo sezonu koju drugi nisu, sutra je Velika Gospa, to je nekakav početak sezone nakon kojeg broj turista, i domaćih i stranih, počinje padati i mislim da možemo biti zadovoljni sezonom.", piše Index.hr.

Na pitanje slijedi li daljnja eksplozija novozaraženih sljedećih dana kaže: 

"Naši epidemiolozi prate situaciju i kontakte, činjenica je da imamo jedno povećanje koje sigurno neće nestati preko noći, ali s mjerama koje su poduzete i koje će se vjerojatno još poduzimati siguran sam da ćemo dovesti situaciju do jeseni, do početka školske godine, da bude prihvatljiva s epidemiološkog gledišta."

Dodaje da nitko ne može predvidjeti hoće li biti još veći skok, s obzirom na pojačan angažman, prije svega ovih županija u kojima je najviše novooboljelih, i na povećan broj testiranja, no misli da će epidemiolozi staviti tu situaciju pod kontrolu.

Božinović se nada da će u suradnji i s medijima i građanima uspjeti da ključne poruke ponovno dođu do većine ljudi kako bi se čuvali u razdoblju koje je pred nama.

"Nema nekih novih momenata, svi koji se drže fizičke distance, održavaju osobnu higijenu i higijenu prostora i izbjegavaju bliske kontakte mogu se tako zaštititi", rekao je. 

Nije htio govoriti o uvođenju novih mjera. 

"Mjere su više-manje poznate, ali njihovo uvođenje ovisi o epidemiološkoj situaciji. Ja ništa ne bih najavljivao. Svi se trebaju držati temeljnih mjera i neće nam trebati nove mjere", rekao je Božinović, piše Index.hr.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom