ZAGREB

Saborsko izaslanstvo odalo počast žrtvama atentata u Beogradu, 20. lipnja 1928.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u petak je na zagrebačkom groblju Mirogoju obilježilo Dan sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve.

 Izaslanstvo, na čelu s akademikom Željkom Reinerom, potpredsjednikom Sabora i izaslanikom predsjednika Sabora polaganjem vijenca i paljenjem svijeće kod Središnjeg križa odalo je počast žrtvama atentata počinjenog u beogradskoj Skupštini 20. lipnja 1928. godine, Stjepanu Radiću, Pavlu Radiću, Đuri Basaričeku, Ivanu Pernaru i Ivanu Granđi.  

 „Stjepan Radić je još tijekom života postao jednom od najuglednijih osoba na hrvatskoj političkoj sceni, beskompromisno promičući demokratske i republikanske ideje i boreći se protiv beogradske hegemonije“, rekao je Reiner.

 Istaknuo je kako je Radić ostavio duboki trag u hrvatskom političkom životu svojim naukom utemeljenim na načelima slobode, društvene pravice i demokratičnosti kojima je aktivno djelovao na buđenje i osvješćivanje hrvatskoga identiteta.

 „Hrvatski narod je prošao trnoviti put od ideje do života u slobodi u svojoj neovisnoj državi, a mi imamo sreću da živimo u vremenu u kojem su snove o samostalnoj Hrvatskoj, koje su sanjali Stjepan Radić i prije njega Ante Starčević, Eugen Kvaternik i mnogi drugi, ostvarili Franjo Tuđman i branitelji“, istaknuo je Reiner.

 Uz Reinera u izaslanstvu su bili i zastupnici Marijana Petir, Maja Grba-Bujević, Ljubica Maksimčuk, Ivan Ćelić i Rade Šimičević.

 Hrvatski sabor donio je 2015. godine Odluku da se 20. lipnja proglasi Danom sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve, priopćeno je iz Sabora.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater