ZAGREB

Sabor: Zastupnici u petak glasaju o odluci MIP-a

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Saborski zastupnici s radom će nastaviti u petak u 10 sati glasovanjem o odluci Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) da se zastupnicima Draženu  Barišiću  (HDZ), Vinku Grgiću (SDP) i Darku Puljašiću (HDZ) skine imunitet radi provedbe kaznenog postupka zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela.

Barišić i Grgić dovode se u vezu s malverzacijama u aferi Janaf. Zahtjev za suglasnost za pokretanje kaznenog postupka protiv Barišića zatražio je USKOK zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela trgovanja utjecajem i zlouporabe položaja, a za Grgića DORH radi sumnje u primanje mita. Zahtjev za skidanje imuniteta Puljašiću uputio je slavonsko-brodski Županijski sud zbog nastavka kaznenog postupka iz 2018.. Skidanje imuniteta se traži kako bi mogao nastaviti započeti proces zbog sumnji u krivotvorenje poslovne isprave i subvencijske prijevare.

Zastupnici će raspraviti i Konačni prijedlog zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o integriranom pristupu sigurnosti, zaštiti i uslugama na nogometnim utakmicama i drugim sportskim priredbama. Svrha Konvencije  je omogućiti sigurno i zaštićeno ozračje dobrodošlice na nogometnim utakmicama te ostalim sportskim priredbama.

Konvencija  jedini je međunarodno obvezujući instrument čija je tematika organizacija sportskih događaja uspostavljanjem integriranog pristupa zasnovanog na tri međusobno ovisna stupa: sigurnost, zaštita i usluge. Time se promiče suradnja između svih javnih i privatnih sudionika, uključujući navijače, kako bi se postigla sigurna, zaštićena i ugodna atmosfera na nogometnim utakmicama i drugim sportskim događanjima. Stranke Konvencije moraju osigurati da policija, u svrhu omogućavanja sigurnosti, zaštite i usluga, djeluje zajedno s organizatorima, navijačima i svim ostalim sudionicima sportskih priredbi, navodi se u obrazloženju.

Konvencijom 218 osnivanje nacionalnih informacijskih točaka za nogomet (NFIP) postala je nužnost, a svrha mu je razmjena i koordinacija prijenosa važnih informacija između policija, kako na međunarodnoj razini, tako i na razini komunikacije između agencija odgovornih za omogućavanje sigurnosti, zaštite i usluga na sportskim priredbama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater