ZAGREB

Sabor u srijedu o nacionalnoj naknadi za starije osobe

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatski sabor u srijedu će razmotriti Prijedlog zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe kojim se osiguravaju uvjeti za ostvarivanje prava na nacionalnu naknadu osobama koje nisu ostvarile prihod od rada, tj. onima koje nemaju nikakav prihod ili imaju nedovoljan prihod.

Prijedlogom zakona kao opći uvjeti za ostvarivanje prava na nacionalnu naknadu za starije osobe utvrđeno je hrvatsko državljanstvo, starosna dob od 65 godina i prebivalište u Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava.

Također, propisuju se i dodatni uvjeti na strani korisnika i članova kućanstva, to jest dohodovni cenzus. Prihodovni/dohodovni cenzus utvrđuje se u visini iznosa nacionalne naknade za starije osobe od 800 kuna na mjesec po članu kućanstva.

Prijedlogom zakona predviđeno je da nacionalna naknada za starije osobe od 1. siječnja 2021., kada zakon stupa na snagu, iznosi 800 kuna na mjesec. Usklađivanje, počevši od 1. siječnja 2022., veže se uz stopu porasta indeksa potrošačkih cijena prema podatcima Državnog zavoda za statistiku. Odluku o usklađivanju nacionalne naknade za starije osobe donosi Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, navodi se u obrazloženju.

Također, utvrđuje se postupak za ostvarivanje prava i tijelo ovlašteno za provedbu postupka ostvarivanja prava na nacionalnu naknadu za starije osobe, a to je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, koji je zadužen za provedbu postupka u prvome i drugom stupnju. Propisana je i ovlast za provedbu upravnog nadzora.

Predloženim zakonom namjerava se uspostaviti sustav svojevrsne nacionalne potpore kao zamjenskog dohotka za određenu kategoriju starijih osoba kako bi im se osigurao određeni stupanj socijalne sigurnosti. Riječ je o mjeri usmjerenoj prema povećanju kvalitete života starijih osoba.

Novi institut u sklopu socijalne zaštite obuhvatit će preostale kategorije osoba starijih od 65 godina koje nisu osigurale prihod za starost i koje ga ne mogu ostvariti na drugi način. Osim toga, na odgovarajući način pridonijet će smanjenju stigmatizacije starijih osoba kao jednog od glavnih razloga nekorištenja naknada iz sustava socijalne skrbi.

Također, tim se institutom, u skladu s gospodarskim mogućnostima, osigurava prihod u starosti kao doprinos materijalnoj dobrobiti i socijalnoj sigurnosti građana s dugotrajnim prebivalištem u Republici Hrvatskoj, stoji u obrazloženju.

Sjednica počinje u 9,30 sati.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of