ZAGREB

Sabor: U dnevnom redu opoziv Divjak, prisegnuo Dražen Srpak (HDZ)

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatski sabor u utorak je svoj dnevni red dopunio prijedlogom da se pokrene pitanje povjerenja ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak, a prisegnuo je novi zastupnik Dražen Srpak (HDZ).

 Ministričin opoziv inicirao je SDP, a uz zastupnike te stranke zahtjev za opozivom potpisali su i zastupnici HSS-a, HSU-a i Živog zida.
  Sukladno saborskom Poslovniku, ta je točka u dnevni red uvrštena bez odlučivanja, automatski. Vlada sada ima osmodnevni rok za očitovanje, a Sabor najviše 30 dana za raspravu. No, s obzirom na to da 15. prosinca počinje redovna, zimska stanka u radu Sabora, o opozivu ministrice vjerojatno će se raspravljati tek u idućoj godini. 
 

Srpak umjesto Glavak
 Dražen Srpak novi je zastupnik u HDZ-ovim redovima, zamijenio je Sunčanu Glavak koja je od 1. prosinca zastupnica u Europskom parlamentu, tamo mijenja Dubravku Šuicu, koja je izabrana za potpredsjednicu Europske komisije.
 O toj zamjeni Sabor je odlučio jednoglasno, sa 76 glasova 'za', nakon kraćeg čekanja kvoruma. 
 Još nam četvero nedostaje, ima li netko od naših, fali nam još dvoje, brojao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković pa u jednom trenutku, šaleći se, zapitao je li u blizini SDP-ov Gordan Maras koji je u petak dobio zabranu dva dana govoriti u sabornici, uključujući i utorak.
 Je li tu kolega Maras, da dam na glasovanje da li da ga primimo natrag, kroz smijeh je upitao Jandroković koji je ranije otklonio prijedlog šefa SDP-ova Kluba Arsena Bauka da se Marasu kazna ublaži, pa da već danas dođe u sabornicu. 
 Maras je iz rasprave isključen na dva dana što se radi kad netko onemogućava rad Sabora, a on to nije činio, tumačio je Bauk. 
 U ovom mi je trenutku teško dati odgovor, vjerujem da se Maras obratio nadležnom Odboru za Ustav, ironizirao je Jandroković. 
 Dražen Srpak, inače gradonačelnik Murskog Središća, prisegnuo je da će zastupničku dužnost obnašati savjesno i odgovorno, u radu se držati Ustava i zakona, zauzimati se za svekoliki napredak Hrvatske. 


 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of