ZAGREB

Sabor raspravio Godišnje izvješće o obrani za 2019.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zastupnici Hrvatskog sabora raspravili su u četvrtak Godišnje izvješću o obrani za 2019 .u kojem se ističe da je 2019. bila je godina kontinuiteta u odnosu na prve dvije godine mandata, a vojnici, dočasnici i časnici prepoznati su kao najjača pokretačka snaga razvoja Hrvatske vojske.

 Stoga su u 2019. nastavljeni započeti projekti koji za cilj imaju poboljšanje kvalitete života i rada pripadnika Hrvatske vojske pa su u vojarnama diljem RH obnovljene su smještajne građevine, tehnička postrojenja.

Naš najvažniji projekt su ljudi, zato su povećana njihova materijalna prava, istaknuo je predstavljajući Izvješće državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakob.  Naglasio je kako je zaustavljen dugogodišnji pad obrambenog proračuna te je i u 2019. povećano izdvajanje za obranu. Nastavljena je i promjena  operativnog razmještaja HV-a te je nakon dugo godina kopnena komponenta HV-a vraćena u vojarnu u Pulu, a reaktivirana je  i vojarna u Udbini.

 Kako bi pripremili Hrvatsku na nove vrste ugroza koje su sve veća prijetnja suvremenom načinu života, započet je razvoj novih sposobnosti HV-a kroz tri novoustrojena zapovjedništva - Zapovjedništvo za kibernetički prostor, Središte za besposadne zrakoplovne sustave i Središte za razvoj vođa.

 Nastavljaju se projekti opremanja i modernizacije Hrvatske vojske kako bi se istovremeno i ravnomjerno razvijale sve njezine grane.

 Zahtjevni projekt integracije daljinski upravljane oružane stanice i protuoklopno vođenog raketnog sustava na borbena oklopna vozila "Patria“ ušao je u završnu fazu, započet je projekt borbenih vozila pješaštva "Bradley“, a dostignuta je puna operativna sposobnost helikoptera Kiowa Warrior. Helikopterske sposobnosti dodatno su ojačane provedbom remonta helikoptera Mi-171 Sh te su pokrenuti procesi prijelaza s istočne na zapadnu tehnologiju, ističe se u Izvješću.

 Napominje se kako se zahvaljujući donaciji strateškog partnera SAD, HV oprema helikopterima "Black Hawk“.

 Nakon neuspješnog prvog procesa nabave višenamjenskoga borbenog aviona, Vlada nije odustala od nadzvučne borbene komponente HV-a, već je započet drugi proces nabave višenamjenskoga borbenog aviona.

 U HV je zaprimljen novi obalni ophodni brod te ugovoren nastavak izgradnje obalnoga ophodnog broda.

 HV je nastavila i sudjelovanjem u operacijama potpore miru i misijama doprinositi izgradnji mira i stabilnosti u svijetu, no nažalost, nakon šesnaest godina sudjelovanja HV-a u misiji potpore miru u Afganistanu imala je prvu žrtvu. Poginuo je skupnik Josip Briški i njegovo će ime zauvijek ostati u povijesti HV-a i RH uz zahvalnost na doprinosu miru i sigurnosti, ističe se u Izvješću.

 Nakon gotovo tri desetljeća u Hrvatsku je vraćen borbeni avion MiG-21 kojim je heroj Domovinskog rata, pilot Rudolf Perešin, suprotstavivši se agresorskoj Jugoslavenskoj armiji,  25. listopada 1991. preletio u Republiku Austriju.

 HV je tijekom 2019. posebne napore usmjerio za pomoći civilnim institucijama i stanovništvu te je kao jedna od sastavnica sustava domovinske sigurnosti, bila u službi  naroda, posebno kada je u pitanju gašenje šumskih požara, navodi se u izvješću. Združivanje svih raspoloživih resursa države te pravovremeno i sinergijsko djelovanje sastavnica sustava domovinske sigurnosti rezultiralo je uspješnom borbom protiv raznih ugroza, kao što su epidemija koronavirusa i razorni potres koji je u ožujku ove godine pogodio Zagreb i okolicu.

 Ministarstvo obrane i HV održavat će postojeće i razvijati nove sposobnosti kako bi i dalje bila sposobna obraniti RH, ali i kako bi pružala pomoć našim građanima u slučaju elementarnih nepogoda i ugroza. Nastavit će se i s daljnjem procesima opremanja i modernizacije i jačanja Hrvatske vojske koje nema alternativu, ističe se u Godišnjem izvješću o obrani za 2019.

 U raspravi je Stephen Bartulica (Klub Domovinskog pokreta) upozorio da u Izvješću nema ni riječi o graničnim sporovima Hrvatske sa  susjednim zemljama Srbijom, Slovenijom, Crnom Gorom i BiH te naglasio da treba inzistirati na potpunom suverenitetu. 

 Darko Klasić (HSLS-reformisti)  najavio je potporu izvješću, iako ih ne zadovoljava u potpunosti naglasivši kako je nacionalna sigurnost resurs na kojem se ne smije štedjeti. 

 Miro Bulj (Klub Mosta) ocijenio je da Hrvatska gubi vojnu sposobnost koju je imala u ratu upitavši što je dobiveno članstvom u NATO-u i sudjelovanjem u mirovnim misijama, osim hvalospjeva, ako su naši vojnici u njima izloženi velikom riziku. Založio se za jačanje domaće vojne proizvodnje. 

Anka Mrak Taritaš (SIP, Pametno, Glas)  rekla je kako obrana već dugo nije samo vojnik s puškom na straži, nego i jačanje energetske i komunikacijske infrastrukture, ocijenivši pozitivnom da razvija svijest o novom vremenu i potrebe da se primjereno odgovori na buduće izazove. Založila se za veću zastupljenost žena u Oružanim snagama, kao i Rada Borić (Klub zeleno lijevog bloka).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of