NAJNOVIJETREBA TO IZDRŽAT...

Sabor idući tjedan zasjeda od ponedjeljka do srijede

| Autor: Hina
Darko JELINEK

Zbog blagdana Tijelova, koji je u četvrtak, Hrvatski sabor idući će tjedan, umjesto od srijede do petka, zasjedati od ponedjeljka do srijede, a plan mu je raspraviti 11 točaka.

Radni tjedan otvorit će raspravom o Vladinu prijedlogu zakona o provedbi Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o uspostavi okvira za pružanje lučkih usluga i zajedničkih pravila o financijskoj transparentnosti luka.

Hrvatske luke, njih sedam, integrirale bi se u učinkovit prijevozni i logistički lanac transeuropske prometne mreže, stvorilo povoljno ozračje za ulaganja, a sve kroz stvaranje jedinstvenog, jasnog i transparentnog europskog okvira za financiranje i naplaćivanje lučkih usluga i upotrebu lučke infrastrukture.

S obzirom da se Uredba odnosi samo na morske luke transeuropske prometne mreže koje upravljaju s više od 0,1 posto ukupnog tereta ili  broja putnika Europske unije, Uredba i sam zakon, odnose se na luke: Rijeka, Pula, Šibenik, Zadar, Split, Dubrovnik i Ploče.

Zastupnici će raspraviti još jedan zakon koji se tiče mora i morskog okoliša, onaj o provedbi Uredbe (EU) Europskog parlamenta i Vijeća o recikliranju brodova.  Cilj mu je uspostaviti nacionalni okvir za provedbu te Uredbe kako bi se spriječile, smanjile i na najmanju moguću mjeru svele nesreće, ozljede i drugi štetni učinci na ljudsko zdravlje i morski okoliš EU za trajanja broda, posebno kako bi se osiguralo da opasni otpad nastao recikliranjem brodova podliježe gospodarenju koje je prihvatljivo za okoliš.

Sabor će raspraviti i HSS-ov Prijedlog zakona o ispitivanju porijekla imovine i posebnom oporezivanju nezakonito stečene imovine čiji je cilj takvu imovinu oporezovati po posebnoj stopi, od 60, 70 posto, te pojednostaviti postupak ispitivanja njenog porijekla i oporezivanja.

HSS-ov prijedlog nisu podržali ni Vlada, ni matični saborski Odbor za pravosuđe.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom
Webcams provided by webcams.travel add a webcam