u Bukureštu

Rumunjsko-hrvatski Poslovni forum za otvaranje novih mogućnosti gospodarske suradnje

| Autor: Glas Istre
Rumunjsko hrvatski poslovni forum

Rumunjsko hrvatski poslovni forum


U povodu 30. obljetnice diplomatskih odnosa između Hrvatske i Rumunjske, u Bukureštu je u četvrtak (20. listopada) održan Poslovni forum koji je u palači Trgovinske i industrijske komore Bukurešta (CCIB) okupio predstavnike institucija, gospodarstava, kulture i medija dviju zemalja. Forum su organizirali CCIB i Lifestyle Check IN iz Splita. U nazočnosti hrvatske veleposlanice u Rumunjskoj Marije Kapitanović, otvorio ga je predsjednik CCIB-a Iuliu Stocklosa.

Glavni ciljevi ovog susreta usmjereni su na promicanje bilateralnih gospodarskih i komercijalnih odnosa te na otvaranje novih poslovnih i investicijskih mogućnosti tvrtki sudionica. Valja istaknuti da je u prvih sedam mjeseci ove godine obujam bilateralne trgovine iznosio 445 milijuna eura, što je 32 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Od toga se na izvoz odnosi 184 milijuna eura (šest posto više), a na uvoz 261 milijun eura (60 posto više).

Tijekom susreta poseban je naglasak stavljen na osnaživanje ženskog poduzetništva i suradnju udruga žena poduzetnica u dvjema zemljama te je u tom kontekstu potpisan Sporazum o suradnji između rumunjske organizacije poduzetnica (OFA) UGIR (Organizatia Femeilor Antreprenor din Romania) i Udruge Femina iz Hrvatske.

Veleposlanica Marija Kapitanović istaknula je da Hrvatska posvećuje veliku pažnju razvoju diplomatskih, gospodarskih, kulturnih i političkih odnosa s Rumunjskom te ukazala na interes hrvatskih gospodarstvenika za rumunjsko tržište. Prema njenim riječima, područja na kojima je moguće razvijati projekte od koristi za poduzetnike obiju zemalja su poljoprivreda, informacijska tehnologija, logistika i turizam.

Hrvatska veleposlanica Marija Kapitanović i predsjednik CCIB Iuliu StocklosHrvatska veleposlanica Marija Kapitanović i predsjednik CCIB Iuliu Stocklosa

Predsjednik CCIB-a Iuliu Stocklosa predstavio je rumunjsko gospodarstvo, naglasivši potencijal Bukurešta u kojemu je koncentrirana gotovo četvrtina tvrtki registriranih u Rumunjskoj, 30 posto prodajnog područja, 19 posto vrijednosti izvoza i 31 posto vrijednosti uvoza. Osvrnuo se i na aktivnosti i usluge CCIB-a te na posebno dobre odnose koje su razvili s članovima diplomatskog zbora i sličnim organizacijama na svim kontinentima.

U drugom dijelu susreta svoje su djelatnosti predstavili hrvatski gospodarstvenici te su ostvarili kontakte i pojedinačno razgovarali s predstavnicima rumunjskih tvrtki koje su se odazvale pozivu CCIB-a. Hrvatsko izaslanstvo, predvođeno osnivačicom Lifestyle Check IN-a Monicom Ioani?escu, činili su gospodarstvenici iz područja građevinarstva, turizma, lake industrije, FMCG (roba široke potrošnje) distribucije, luksuznih proizvoda, istraživanja-razvoja-inovacija, savjetovanja za europske projekte, konzaltinga, usluga i trgovine na području infrastrukture, medija, obrazovanja, kao i predstavnike poslovnih organizacija i administrativno-teritorijalnih jedinica, uključujući predstavnike rumunjske dijaspore okupljene u Udruzi Rumunja u Republici Hrvatskoj. Među prisutnim gospodarskim subjektima su bili Orbicom, Croatia Revelead, Mareva Cigar Club, Expat in Croatia Biocomp, Apan Top Selection, Elite Business Women, OFA UGIR, Trofast Group i gospođa Hildegard Brandl, Gusto i Dalmatica Mobility Group.

Tijekom Foruma i B2B razgovora pojavile su se poslovne prilike koje mogu pridonijeti internacionalizaciji poslovanja tvrtki. CCIB je tom prigodom pozvao da se njihovoj službi za međunarodne odnose jave rumunjske tvrtke zainteresirani za internacionalizaciju poslovanja s partnerima iz Hrvatske. Između ostalog, postavljeni su temelji za novi bilateralni projekt kulturne suradnje između Novacija i Dugopolja te je proširena suradnja Mareva Cigar Cluba i Exclusive 21 Eventsa. Istom je prigodom najavljena utrka Goat Rally 2023, koja će se održati tijekom ljeta 2023. godine u Splitu.

Predstavljene su također aktivnosti rumunjske organizacije Justitie pentru minori koja zastupa dječja prava i pruža podršku roditeljima u prekograničnim obiteljskim sporovima i slučajevima otmice djeteta. Na marginama Poslovnog foruma i na osnovu postojeće suradnje s partnerima iz Hrvatske, umjetnica Daciana Ungureanu iz Novaci-Gorja izložila je na koncu dio svoje etnografske zbirke.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of