PULA

Pula: Pokrenuta kampanja "Nema opravdanja"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


"Nema opravdanja" naziv je u petak predstavljene kampanje kojoj je cilj ukazati na problem nasilja nad ženama i u obitelji, a pokrenulo ju je istarsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova u suradnji sa Sigurnom kućom Istra i Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva.

Kampanjom se, kako je istaknula predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar, želi još jednom ukazati na problem nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, a koje je sve češće prisutno kod mlađe generacije.

"Ovo ćemo ponavljati dok god u društvu bude obiteljskog nasilja. Nasilje nad ženama i nasilje u obitelji je ozbiljno kršenje ljudskih prava i težak oblik diskriminacije i nije privatna stvar žrtve. Ono je posebno neprihvatljivo jer se događa među bliskim osobama, unutar obitelji koja bi trebala biti najsigurnije mjesto za svoje članove. Posebno nas zabrinjava trend nasilnih ponašanja u mladenačkim vezama, što je nažalost sve učestalije diljem svijeta. Zato ovom kampanjom posebno želimo doprijeti do mladih i osvijestiti nasilničko ponašanje u mladenačkim vezama", istaknula je Ćakić Kuhar.

Kampanja je osmišljena kao humanitarna akcija u kojoj se prikupljaju financijska sredstva za jednokratne pomoći djevojkama, ženama, majkama koje su skupile hrabrost i prijavile nasilnika te potražile utočište i zaštitu u Sigurnoj kući Istra. Kao znak pažnje za solidarno uključivanje u humanitarnu akciju „Nema opravdanja“ donatori na poklon dobivaju zbirku pjesama „Voljeti, hoću li opet moći?“ autorice Ljiljane Rotar.

Kako se danas čulo, kampanja nosi poruku nade, poruku da je izlaz iz situacije moguć, da postoji Sigurna kuća Istra ili policija kojoj se žena u takvom trenutku može obratiti, prevladati teške trenutke i ponovno početi živjeti na zdravim osnovama.

"Pozivam zato naše sugrađanke i sugrađane da podrže ovu akciju, kako bi zajedničkim snagama kao društvo doprinijeli osnaživanju djevojaka, žena i majki, kao i svih žrtava obiteljskog nasilja. Time im želimo pružiti podršku i potaknuti ih na hrabrost kako započeli novi život, život bez nasilja i život bez straha", naglasila je na konferenciji za novinare Ćakić Kuhar. 

Koordinatorica Sigurne kuće Istra Jadranka Černjul izrazila je zadovoljstvo što se kampanja i zbirka promoviraju uoči Međunarodnog dana žena.

"Već 15 godina Sigurna kuća Istra djeluje na području Istarske županije, imamo dva skloništa i dva savjetovališta. Sretni smo što potrebitim ženama i djevojkama koje su žrtve obiteljskog nasilja možemo pomoći, usmjeriti i educirati da životu nasilnoj vezi nije dobar za njih, a ni za njihovu djecu. U trenutku kada nam se žena obrati i dođe u naše sklonište, ona ima sve besplatno, odnosno smještaj, hranu, odjeću i obuću", poručila je Černjul dodavši kako u trenutku kada ženu pripreme za odlazak iz sigurne kuće ona se susreće s problemima stanovanja, pronalaska posla te joj se i dalje, neke vrijeme, pomaže financijski, pravno i psiho-sociološki.

"Tako će nam ova sredstva od prodaje zbirke jako puno značiti i njima ćemo pomoći ženama u plaćanju režija, stanovanja i drugih troškova", istaknula je Černjul.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater