ZAGREB

Predstavljeni rezultati projekta "Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U sklopu projekta "Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku" Zajednica Susret tijekom protekle dvije godine formirala je mobilni tim koji je u 10 županija i Gradu Zagrebu obišao 123 osobe s problemom ovisnosti te odradio više od 700 savjetodavnih razgovora i gotovo 50 grupa podrške.  

Rezultati tog europskog projekta predstavljeni su u petak na završnoj konferenciji Zajednice Susret.

U 100 postotnom iznosu od 1.471.824 kuna projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, u sklopu Operativnog programa 2014.-2020. Učinkoviti ljudski potencijali. 

Počeo je 15. travnja 2020. a završava 15. travnja ove godine.

Kako se navodi u priopćenju, u sklopu projekta formiran je mobilni tim za pomoć ovisnicima na terenu te je omogućeno širenje socijalnih usluga u zajednici kako bi ih učinili dostupnima većem broju ovisnika i osoba u riziku. Također, ojačani su i kapaciteti stručnjaka iz manje razvijenih sredina kako bi mogli preventivno djelovati kad se nađu u situaciji pružanja podrške osobama u riziku.

Članovi projektnog mobilnog tima - socijalni pedagog, medicinska sestra te dvoje rehabilitiranih i educiranih ovisnika su u krajevima u kojima ne postoje organizirana savjetovališta pružali individualna savjetovanja i psihosocijalnu podršku, organizirali terapijske grupe i edukativne radionice, školu prevencije za osobe u riziku, te provodili aktivnosti osnaživanje ovisnika za preuzimanje aktivne uloge u društvu.

Postojanje velikih razlika u provedbi aktivnosti prevencije među županijama, niska zastupljenost individualnog savjetovališnog rada, rada s obitelji i u grupama nametnula je potrebu za proširenjem socijalnih usluga koje bi se, uz postojeće ovisnike, bazirale i na osobe u riziku, kako bi ubuduće došlo do smanjenja broja ovisnika u ukupnoj populaciji, ističe u priopćenju Zajednica Susret.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of