ZAGREB

Predstavljena monografija o Romima braniteljima u Domovinskom ratu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Ministarstvu obrane u četvrtak je predstavljena monografija "I mi smo branili Hrvatsku: Romi u Domovinskom ratu" autora i povjesničara Borne Marinića, temeljena na osobnim svjedočanstvima Roma branitelja i njihovih zapovjednika, što je prva knjiga o toj dosad neistraženoj temi.

"Imajući u vidu da se već približavamo razdoblju 30 godina od rata, mislim da je bilo krajnje vrijeme da hrvatska javnost bude upoznata da su i Romi bili branitelji i da su Romi također bili sudionici Domovinskog rata", rekao je saborski zastupnik Veljko Kajtazi na predstavljanju monografije.

Ljuti ga što saborski zastupnici u kontekstu branitelja spominju ostale nacionalne manjine, ali ne i Rome. Upravo radi toga, tvrdi, htio je dati do znanja da su i Romi bili branitelji i da Romi nemaju drugu državu osim Hrvatske.

Ne postoje točni podaci o tome koliko je Roma sudjelovalo u Domovinskom ratu jer, ističe Kajtazi, nisu bili dobro organizirani, u rat su išli pojedinačno. Romi nemaju ni svoju krovnu braniteljsku udrugu, nego su uključeni u nacionalne braniteljske udruge. Upravo to što nisu bili dobro organizirani, jedan je od razloga što nisu ni stigli ostvariti svoja prava.

"Romska zajednica nosi težak teret povijesne nepravde. Nedostatak pisanih tragova doprinio je daljnjem širenju dezinformacija o Romima, a ova knjiga i svi naši ostali projekti brana su takvog ponašanja i nastavku isključivanju Roma", poručio je Kajtazi.

Knjiga je bila u izradi dvije godine, a u planu je i snimanje dokumentarnoga filma na tu temu. Monografija donosi svjedočanstva preko 50 sugovornika, pripadnika romske nacionalne manjine koji su se uključili u obranu Hrvatske i njihovih zapovjednika.

Da informacije o Romima nisu zapisane u knjizi nikad ne bi izašle na svjetlo dana

Povjesničar Borna Marinić ih je prikupljao više od godinu dana na području cijele Hrvatske te ih upotpunio dostupnim izvorima i literaturom. Marinić je istaknuo kako mu je najveći izazov predstavljao upravo nedostatak arhivske građe, dokumenata i nepostojanje evidencije o Romima braniteljima.

"Knjiga pruža mnoge informacije koje se neće naći nigdje - da nisu zapisane u ovoj knjizi, vjerojatno nikada ne bi izišle na svjetlo dana. Romi nisu htjeli neku velebnu monografiju, jednostavno su htjeli da njihova uloga u najvažnijem razdoblju novije hrvatske povijesti ostane zabilježena", naglasio je.

Romi branitelji uključili su se u obranu Hrvatske od samih početaka kroz policiju, Zbor narodne garde i odrede Narodne zaštite, ističe. Bili su uključeni i u sve segmente oružanih snaga, od oklopništva, pješaštva, protuzrakoplovne obrane, saniteta pa sve do mornarice.

U obranu su bile uključene i žene, ali i pripadnici raznih vjeroispovijesti. Mnogo Roma je i poginulo u obrani države i to u najvećim bitkama Domovinskog rata, poput bitke za Vukovar i operacijama "Bljesak" i "Oluja".

"Nadam se da će ova knjiga biti svjedočanstvo o njihovoj žrtvi i da će njihova imena isplivati na površinu i postati poznatija hrvatskoj javnosti. Kada se zapitamo jesu li stranci dolazili braniti Hrvatsku, svi se sjetimo Jean-Michela Nicoliera, ali kada se zapitamo je li bilo Roma, ni jedno ime nam ne pada na pamet", kaže Marinić.

Tako je istaknuo ime mladića koji je poginuo isti dan nakon okupacije Vukovara kao i Nicolier - Zdravko Vladislavljević Edi, te izrazio nadu da Edi dobije ulicu ili školu i da se tako obilježi sjećanje na doprinos Roma u ratu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater