RAT PREMIJERA I PREDSJEDNIKA

Predsjednik reagirao na Plenkovićeve izjave da je možda upravo on bio cilj napada na Markovom trgu MILANOVIĆ PREMIJERU: AKO NISI U STANJU ŽIVJETI S TIM PRITISKOM, IDI MAMI!

| Autor: Jurica Körbler
(Hina)

(Hina)


Premijer je najavio borbu protiv radikalizma i ekstremizma, dok njegov krug sve više vuče priču da se radilo o pokušaju atentata na samog Plenkovića * Žrtve napada na Markovom trgu prije svega su policajci i to je poanta ove priče, a ne da imamo ponovo jednu seansu guslanja, narikanja, ovoga puta od muškarca od 50 godina koji je možda bio meta, možda nije bio meta, kazao je Milanović

Pet dana poslije ranjavanja policajca pred zgradom Vlade u Zagrebu i dalje nije posve jasno što se dogodilo, osim što se zna epilog tog ponedjeljka, kada je ranjen hrvatski policajac, a napadač se ubio. U danima do vikenda bili smo svjedoci nevjerojatnog fajta predsjednika i premijera, u kojem se nisu štedjele riječi, ni uvrede, a onda je iz Banskih dvora krenula teorija da je bila riječ o atentatu na samog premijera.

Ove subote, nastavljen je verbalni obračun Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića, a Ravnateljstvo policije je objavilo snimak nadzornih kamera na kojima se vidi napadač kako odmah počinje pucati na policajce. Sve ostalo je konfuzno, pa ni glavni ravnatelj policije nije baš mnogo objasnio, bar u ovom trenutku.

Meta napada

- Za sada ne mogu potpuno potvrditi da je htio ući u zgradu Vlade, ali ne mogu ni isključiti. Činjenica je da je napad odbijen, a za ovo prvo postoje indicije, kazao je novinarima u subotu glavni ravnatelj policije Nikola Milina, ali u detalje nije ulazio.

Policija ne zna ni kako je napadač iz Kutine, dvadeset i dvogodišnji Danijel Bezuk došao do Banskih dvora, a u međuvremenu smo saznali i da je na adresu HDZ-a stigla pošiljka s bijelim prahom, uz prijetnje premijeru. Istovremeno su u Kutini krenula hapšenja onih čije su kuće pune oružja i koji su se sve vrijeme bahatili na društvenim mrežama u majicama HOS-a i fašističkim simbolima. Sve do sada potpuno slobodno, da ih nitko ništa nije pitao.

A premijer je najavio borbu protiv radikalizma i ekstremizma, dok njegov krug sve više vuče priču da se radilo o pokušaju atentata na samog Plenkovića. Ako je suditi po riječima predsjednika države, Zorana Milanovića, to baš i nije tako.

"Žrtve napada na Markovom trgu prije svega su policajci i to je poanta ove priče, a ne da imamo ponovo jednu seansu guslanja, narikanja, ovoga puta od muškarca od 50 godina koji je možda bio meta, možda nije bio meta". Kaže Milanović, sve povjerljive informacije od službi ima i on, kao i Plenković, od prve minute, ”i gledam ga u čuđenju i divim se. Ovo je opasan posao u koji je Plenković dolutao. Dobio sam masu prijetnji. Ako nisi u stanju živjeti s tim pritiskom, idi mami”.

Teška artiljerija s Pantovčaka se tako nastavlja, a Milanović je prvog stanara Banskih dvora optužio da manipulira.

- Ništa kao ne znaš, a sad hapsiš. Pucalo se pravom municijom, policajac je čudom preživio, tako što je kratkim pištoljem čuvao donji dio leđa Plenkovića. U Bruxellesu su zatvoreni prozori, miješaju se razni plinovi, možda ga je to pomutilo da govori, rekao je povrijeđeni predsjednik kojeg je iz bruxelleskih hodnika Plenković prozvao da je 2006. posijao mržnju.

Naricanje žrtve

"Neki su svoje sinekurice gradili na govoru mržnje, hihotali se u rupčiće, a ja sam pozivao da se urazumimo. Što sam ja 2016. u kampanji posijao? Ajde, Plenkoviću! Lako je ovako iz Bruxellesa. Njima odgovara ovo naricanje žrtve".

Čulo se još svašta od Milanovića, pa i to da je Plenković u sabor ušao kao proteže Jadranke Kosor, koju sada izbjegava na ulici, a kasnije kao štićenik Karamarka.

”Doveden je kao paž”, a onda smo čuli i da je premijer ”plameni jazavac”. ”Do jučer ne zna ništa, a danas riga vatru, neiskusan je, a ovo je posao za tvrde žene i muškarce” kazao je Milanović.

I dok nesretni policajac koji je stradao vodi bitku da sutra može uopće pokretati ruku, državni vrh se časti uvredama, pa je ekspresno stigao i odgovor Plenkovića.

- Imamo predsjednika koji je 9 mjeseci na dužnosti. Umjesto da igra ustavnu ulogu, imamo predsjednika koji na politički način pokazuje destabilizirajuće smjernice. Ne poštuje himnu, Dan državnosti, konstituirajuću sjednicu Sabora... Glavni je pokretač propitivanja ustavnosti Stožera i borbe protiv pandemije. On je rekao da je korona poput karijesa. Ako netko to može reći, a imamo više od 1000 zaraženih i 350 umrlih, onda je to podrivanje aktivnosti u borbi protiv Covida- 19 od predsjednika Republike, ustvrdio je premijer Plenković.

Dug jezik

Svašta je rekao i uzrujani Plenković, spominjao dug koji je naslijedio, a Milanoviću spočitnuo da osobno nije dao doprinos ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

- Netko ima dug jezik, a netko zadaće koje mora obavljati. Ako se ovako nastavi ponašati, dovest će u pitanje svrhu te institucije, konstatirao je premijer.

Kako sada stoje stvari, predsjednik i premijer duže se vrijeme neće naći, a očito je i krhkom prijateljstvu definitivno došao kraj. ”Ne znam kako može pomoći. Kako bi pridonio? Ako je to demonstracija prijateljstva, hvala lijepa”.

Ali, hrvatske građane daleko više od prepucavanja državnog vrha brine sve što se događa u zemlji. Pucnjava pred Banskim dvorima svakako je kulminacija, ali prvo pitanje koje se postavlja je zbog čega su ekstremisti do sada bili svete krave. Mogli su se slikati u ustaškim odorama, vikati Za dom spremni, čuvati u podrumu svo moguće oružje. Zar zaista nitko od onih koji bi to morali znati nije ništa znao. I sada se pojavio desperados iz Kutine koji je uzeo kalašnjikov u ruku.

Snimka na kojoj se vidi kako napadač dolazi pred Banske dvore zaista je krajnje uznemirujuća. Trojica policajaca bili su ostavljeni na milost i nemilost ludom teroristi.

- To je jedan događaj koji ima ogroman interes medija i javnosti, pojavljuju se i iskrivljene informacije u medijima o tome što se dogodilo. Većina osoba je mislila da je napadnut samo jedan policijski službenik. Iz snimke se vidi da to nije izdvojeni napad na policijskog službenika, rekao je Milina, zaključivši da napad ima modalitet i obilježja terorizma.

Koketiranje s terorizmom

U policijskom je pritvoru završio i stariji muškarac iz Kletišta kod Kutine koji je nakon događaja pred Banskim dvorima izjavljivao da je pokojni Danijel htio ubiti premijera, a da i on osobno nema ništa protiv toga. Kod njega je nađeno i oružje, a mještani kažu da je uvijek bio miroljubiv, ako se takav izraz može upotrijebiti. Zbog prijetnji premijeru na društvenim mrežama uhapšen je i četrdesetosmogodišnji muškarac iz Zagreba, a nije isključeno da će toga biti još sljedećih dana.

U jeku krize oko korone tako izlazi na vidjelo drugo lice Hrvatske, ono koje očito koketira s terorizmom. Napadač je itekako dobro vladao oružjem, brzo je promijenio okvir na pušci i nastavio pucati po policajcima. Pa zar je zaista moguće da u maloj sredini kao što je Kutina netko bude tako dobro istreniran i u baratanju oružjem, a da nitko to do sada nije primijetio. Što je radila lokalna policija? Zar nitko ne kontrolira društvene mreže i one pojedince koji se slikaju s oružjem, a kada dolazi do vrijeđanja ili prijetnji političarima, reakcija je ekspresna.

Zaista je jako mnogo pitanja na koja će javnost morati dobiti odgovor. Prepucavanje dva najvažnija čovjeka u državi, Milanovića i Plenkovića svakako ne doprinosi atmosferi da se dođe ne samo do odgovora, već i do dogovora koje konkretne mjere treba poduzeti da se tako nešto više ne ponovi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of