ZAGREB

Predano na uporabu 75 kombija i 15 interventnih vatrogasnih vozila

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U sklopu Dana vatrogastva u utorak je u Državnoj vatrogasnoj školi održana svečana primopredaja 75 kombija i 15 interventnih vatrogasnih vozila, vrijednih 55 milijuna kuna, na kojoj je bio i predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je tom prigodom najavio daljnju potporu vatrogastvu.

Plenković je, čestitavši na 145. obljetnici hrvatskog vatrogastva i blagdan Sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, zahvalio na sjajnoj suradnji od početka, ističući važnost razumijevanja uloge i nužnosti institucionalnog jačanja Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ).

To je rezultiralo ne samo novim Zakonom o vatrogastvu i transformacijom HVZ-a u Središnji državni ured, povećanim izdvajanjima u proračunu koja su sada gotovo 400 milijuna kuna, već boljom interoperabilnošću sa svim ostalim sastavnicama domovinske sigurnosti, civilne zaštite, Vlade, jedinica lokalne i područne samouprave i brojnim požrtvovnim uspješnim intervencijama diljem Hrvatske, ocijenio je. 

Dodjela vozila potvrđuje opredijeljenost Vlade da osigurava nove moderne alate za njihov rad, istaknuo je Plenković i podsjetio da su do sada javne i vatrogasne postrojbe i društva dobili više od 400 novih vozila koja su ih osnažila.

Na tom tragu nastavit ćemo suradnju i u budućnosti jer doprinos naših vatrogaskinja i vatrogasaca hrvatskom društvu kroz zaštitu ljudi i imovine od požara i drugih prirodnih nepogoda i katastrofa je nemjerljiv, a njihova požrtvovnost i solidarnost je ono što ih krasi i trebamo im na tome svi biti zahvalni, ne samo danas na Dan sv. Florijana, rekao je.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Predsjedništva hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader ocijenio je kako je uspješno provedena reforma vatrogastva nakon požara u Splitu 2017. Donošenjem Zakona o vatrogastvu nakon 100 godina HVZ je postao mjerodavno tijelo za vatrogastvo uz glavnoga vatrogasnog zapovjednika i Središnji državni ured.

Spadamo među najuspješnije vatrogasne organizacije u svijetu i o tome svjedoči uspješno gašenje požara, a opremljenost novim vozilima potvrđuje Vladinu opredijeljenost i potporu vatrogastvu, ocijenio je Sanader.

Također, istaknuo je, dobili smo Državnu vatrogasnu školu i objedinili dosadašnje načine osposobljavanja vatrogasaca, dobili vatrogasnu inspekciju te riješen radno-pravni status profesionalnih vatrogasaca, koji su sada u rangu vojske i policije.

Riješen je status dobrovoljnih vatrogasaca kako se ne bi ponovio slučaj Frane Lučića koji je stradao u kornatskoj tragediji, rekao je Sanader i podsjetio kako u Hrvatskoj imamo 2000 vatrogasnih postrojba koje zahtijevaju daljnje opremanje i osposobljavanje.

Veća operativnost hrvatskog vatrogastva

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković zahvalio je Vladi na potpori i svemu što daje za hrvatsko vatrogastvo. Nakon poplave i potresa imamo pripremu za protupožarnu sezonu kako bismo je spremno dočekali. Današnja dodjela 75 novih vozila financirana iz programa Općekorisne funkcije šuma (OKŠ) te 15 vozila financiranih iz fondova Europske unije daje još veću operativnost hrvatskog vatrogastva, istaknuo je.

Najavio je kako će strategija razvoja vatrogastva uskoro biti upućena ministarstvima. Zahvalio je svim vatrogascima koji su na terenu diljem zemlje, osobito onima iz Sisačko-moslavačke županije. Vozila odlaze na područja od Nuštra do Konavala u DVD-e, županijske vatrogasne zajednice, rekao je Tucaković i dodao da će se projekt nastaviti nabavom šumskih vozila.

Odgovarajući na novinarski upit, rekao je kako je prošle godine bilo nešto manje intervencija, nego godinu prije iako ih je u priobalju bilo 17 posto više. Od lipnja od rujna bilo je nešto manje požara, ali ih je bilo više u proljetnim mjesecima, podsjetio je Tucaković i dodao da je prošle godine bilo više od 50.000 intervencija.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako vatrogasci trebaju imati najbolju moguću opremu te da je proveden postupak javne nabave na međunarodnom natječaju. Rekao je kako je, osim vozila, prije nabavljena telekomunikacijska oprema.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je da je njezino ministarstvo sufinanciralo nabavu 75 kombija u skladu sa Zakonom o šumama te kako surađuju na mnogim područjima. Ugovoreni su projekti vrijedni 2,9 milijarda kuna, među kojima je i obnova 57 vatrogasnih domova, dodala je.

Kombiji su nabavljeni na temelju Ugovora o provedbi aktivnosti opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica za 2019., zaključenog između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vatrogasne zajednice. To je prva podjela vozila na temelju tog ugovora. Planirana je nabava još 58 pick-up vozila koja će biti isporučena do kraja lipnja 2021. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of