ZAGREB

Pravobraniteljica: Štrajkom je povrijeđeno pravo djece na redovno obrazovanje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević kazala je u srijedu kako je štrajkom u školama povrijeđeno Ustavom i Konvencijom o pravima djeteta zajamčeno pravo djece na redovno obrazovanje, pozivajući aktere da postignu socijalni mir i razriješe ovu situaciju.

 "Obzirom na vremensko trajanje i ritam štrajka, pravo djece na redovno obrazovanje kako je propisano Ustavom i Konvencijom u ovom trenutku je u Hrvatskoj povrijeđeno", izjavila je Pirnat Dragičević u Saboru, gdje je održana dječja sjednica povodom 30 godina Konvencije UN-a o pravima djeteta.

 "Djeca su izgubila kontinuitet, u znatnoj mjeri je poremećen ritam ostvarivanja nastavih dana, djeca će morati nadoknađivati izgubljene dane", istaknula je i dodala kako njezin ured dobiva veliki broj pritužbi djece, roditelja i nastavnog osoblja vezano za štrajk.

U Ministarstvu obrazovanja ionako ne bi mogla pridonijeti razrješenju situacije

 Nedolazak na jutrošnji sastanak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja o organiziranju nastave, zbog čega su ju ministrica i sindikati prozvali, pravobraniteljica je opravdala drugim obvezama vezanima za obilježavanje obljetnice Konvencije, naglasivši kako svojim prisustvom ionako ne bi mogla bitno pridonijeti razrješenju situacije.

 "I skup u Saboru je isto tako način provođenja konvencijskih prava i to prava djeteta na sudjelovanje, a ja svojim prisustvom na tom sastanku ne bih mogla bitno pridonijeti razrješenju situacije, jer razriješiti ovu situaciju moraju akteri sami. Očekujem od svih aktera koji su uključeni u postizanje socijalnog mira razrješavanje sad već sukoba u središtu kojeg je dijete ni krivo ni dužno ", poručila je.

 Osvrnuvši se na dječja prava u Hrvatskoj u povodu 30 godina UN-ove Konvencije, Pirnat Dragičević kazala je kako je još puno posla te treba nastaviti jačati dječja prva kako bi Konvencija doista zaživjela u društvu.

Još smo daleko od cilja da svako dijete ima jednaka prava

 "U zadnja tri desetljeća u znatnoj mjeri je svijest o pravima djece povećana, u znatnoj mjeri je i puno napravljeno vezano za zaštitu prava djece. Međutim, još smo daleko od ostvarenja onog cilja da svako dijete u Republici Hrvatskoj ima jednaka prava i jednake mogućnosti za razvoj svojih potencijala", rekla je.

 Upozorava kako je pravo djece još uvijek nejednako prostorno raspoređeno, još uvijek ovisi gdje se dijete rodi i živi, hoće li djetetu biti dostupan vrtić, hoće li ostvariti najvišu razinu zdravstvene zaštite, na koji način će provoditi slobodno vrijeme, hoće li mu škola biti blizu, koje usluge će biti pružene djeci s teškoćama ili problemima u ponašanju.

 Prema broju pritužbi kao najugroženije segmente dječjih prva pravobraniteljica je izdvojila roditeljsku skrb, odnosno ostvarivanje kontakata s roditeljima, povrede prava djece u području odgoja i obrazovanja te zaštitu od nasilja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini