PREŽIVJELA SVE PROMJENE U STRANCI

POVIJEST KRAHA MOĆNE HDZ-ove POLITIČARKE Ovako je 2016. godine Josipa Rimac govorila našem novinaru: "Plenkovića poznajem, ali ne znam ima li on o meni pozitivan ili negativan stav”

| Autor: Jurica Körbler

Nije važno zašto ju je Plenković ostavio u vrhu vlasti, gdje je, bar kako se sada čini, iskoristila priliku da lobira na sve strane. Dobro da je današnji šef HDZ-a znao i dio onoga što je do tada pratilo Josipu Rimac, kada ju je postavio za državnu tajnicu. Od problematičnog stjecanja stana, raznih afera i aferica koje ju nisu zaobišle, ali i čvrste potpore koju je davala krajnje desnom kursu u stranci dok ju je vodio Karamarko

”Ne želim da me zločesti ljudi koriste kako bi podigli tenzije oko Oluje. S Tomom Karamarkom imala sam izravni kontakt i mogla sam mu sve izravno reći. Bilo bi mi drago da me u nekim stvarima poslušao. Ali, ne želim da to ispadne otrcano, da smo svi sada pametni kada je sve prošlo. Plenkovića poznajem, ali ne znam ima li on o meni pozitivan ili negativan stav”.

Tako je novinaru Glasa Istre govorila Josipa Rimac u jednom intervjuu u srpnju 2016. godine. Danas je u istražnom zatvoru, navodno u teškom psihičkom stanju, dok se istraga iz dana u dan širi, a na listi onih koji su bili upleteni u hobotnicu koju je gradila bivša gradonačelnica Knina i bivša državna tajnica, sve je više visokopozicioniranih hadezeovaca.

Što je Andrej Plenković tada mislio o Rimac i što misli danas teško je reći. U svakom slučaju bila je jedna od rijetkih koja je preživjela Karamarkovu eru, iako je tada bila na samom vrhu u stranci i vodila kampanju koja je Karamarka koštala glave. Iskreno, nije bila za to kriva, jer se ionako nije moglo utjecati na bivšeg predsjednika HDZ-a koji je zacrtao jednu liniju za stranku, a ta je sigurno vodila u propast.

O Josipi Rimac se mnogo zna, kao i o njenoj vrtoglavoj političkoj karijeri koja ju je vodila na relaciju između Knina i Zagreba. Žuti tisak se naslađivao fotografijama na kojima nosi luksuznu garderobu, torbe čija je cijena preko 2.000 eura. Tri je puta sjedila u fotelji gradonačelnice Knina, a razmišljala je i o četvrtoj kandidaturi do koje na kraju nije došlo. Buru je izazvala baš te 2016. godine kada je silom željela govoriti na obilježavanju Oluje u Kninu, zajedno s Kolindom Grabar-Kitarović, ali to se na kraju nije dogodilo. 

Mlada u politici

”Sa svojim djelima uvijek sam bila uz naše heroje, a najmanje što želim su podjele među braniteljima. Zato sam odustala od govora u Kninu, rekla mi je tom prilikom Josipa Rimac, dok je oprezno govorila o Plenkoviću koji je tada preuzimao HDZ.

”Poznajemo se i zna iz koje sredine dolazim i rezultate smo imali. Isto tako se vjerojatno načitao novinskih tekstova, ako ih je imao volje čitati. A uvjerena sam da će HDZ s Plenkovićem ostvariti izbornu pobjedu i da će on biti novi hrvatski premijer. Dajem mu punu podršku”.

Tako je govorila Rimac, a Plenković je zaista postao premijer. Začudo, zadržao ju je, iako ne na mjestu koji je očekivala.

”Sigurno da se vidim dalje u politici, a titule i pozicije nisu nešto što mi je presudno. Uvijek mi je mnogo značilo što moji Kninjani misle o meni i sigurno je da bih se i u novom mandatu zdušno zalagala za razvoj mog kraja. I to nisu floskule”.

U politiku je Josipa Rimac ušla sa šesnaest godina. Bila je dijete koje je bilo prognano iz Knina, a upravo je taj dio ukradenog djetinjstva bio razlog uključenja u politiku. Obitelj joj je iz Čulina, a u Kninu su imali obiteljsku kuću. Tu je krenula u osnovnu školu, kao i četiri njene sestre. Josipa je najmlađa i često je znala govoriti kako nije lako biti peto žensko dijete. Otac joj je bio poljoprivrednik, radio je jedno vrijeme u Nizozemskoj i onda se vratio u Hrvatsku. Obitelj ima veliki vinograd kojeg su održali do danas.

Kad su joj stavljali pod nos modne detalje iz skupih butika znala je odgovoriti da je iz radničke obitelji i da je taj celebrity svijet ne zanima. Prošla je put koji su prošli mnogi Kninjani, kada je obitelj 1990. napustila grad. Bilo je svega, od korektnih profesora u školi, do onih koji to nisu bili. A zbog raznih poniženja su i Rimčevi otišli u Rijeku, da bi se nakon Oluje vratili u Knin.

I tada Josipa počinje sa političkom karijerom, uz HDZ, zna se. Dobila je mogućnost da 2005. godine preuzme ulogu nositeljice liste i bude kandidatkinja za gradonačelnicu, što je na kraju i postala.

”U deset godina mog mandata nismo imali nikakvih međunacionalnih i ljudskih problema. Znamo tko smo i što smo, ali nikada nismo imali problema na međunacionalnim relacijama”, govorila je Rimac.

Nije bilo lako Kninjanima odmah prihvatiti ženu kao gradonačelnicu. Bilo je otpora, pa i ismijavanja, znalo joj se spočitati kako je iz Dalmatinske zagore, pa su lokalne novine iz tog vremena pisale da joj stanovnici Knina daju šest mjeseci do pada.

”To je specifičan grad u kojem je bilo velikih podjela, a sama sam sebi pomalo dišpetno, dalmatinski, dala zadatak pokazati da svi možemo biti Kninjani, bez obzira na korijene ili vjeroispovijest. Ponosna sam što smo uspjeli i što sam uvažavala svakog čovjeka bez obzira na bol koju nosim iz djetinjstva. Nikada to nisam pokazivala i kada sam mogla pomoći, uvijek sam to napravila”, govorila je novinaru prije četiri godine.

I, kako se vidi, ‘pomogla’ je mnogima. Koliko je tako ‘pomogla’ i sebi pokazat će daljnja istraga i suđenje do kojeg će najvjerojatnije doći. Sve ono što je bilo, relativno hladni odnos koji je imala s Ivom Sanaderom i eksplozivni sa Jadrankom Kosor, te harmonični s Tomislavom Karamarkom, sada više nisu važni. Nije važno ni zašto ju je Plenković ostavio u vrhu vlasti, gdje je, bar kako se sada čini, iskoristila priliku da lobira na sve strane. Dobro je današnji šef HDZ-a znao i dio onoga što je i do tada pratilo Josipu Rimac, kada ju je postavio za državnu tajnicu. Od problematičnog stjecanja stana, raznih afera i aferica koje ju nisu zaobišle, ali i čvrste potpore koju je davala krajnje desnom kursu u stranci dok ju je vodio Karamarko. Bivšeg šefa HDZ-a poznavala je još iz vremena kad je prvi put izabrana za gradonačelnicu. Surađivali su i dok je Karamarko bio ministar i otvoreno mu je pružila podršku na stranačkim izborima, iako Šibensko-kninska županija tome nije bila sklona. Izabrana je u predsjedništvo stranke, a na kraju je postala i direktorica kampanje.

”Teret kampanje nosila sam ja, a Tomo mnogo toga nije slušao”, govorila je kada je sve bilo gotovo, pohvalivši dobru suradnju koju je imala s Milijanom Brkićem. ”Imamo sličan stil”.

A ambiciju da postane ministrica nije ostvarila. Trebala je voditi Ministarstvo uprave, pa se čak spominjalo i ministarstvo branitelja.

Tadašnji koalicijski partneri iz Mosta tome izravno su se suprotstavili. Efekt oko 800 novinskih tekstova muljaži sa stanom, bez obzira što je odbačena kaznena odgovornost, očito su ostavili trag. Sve je bilo riješeno da postane ministrica, ali se to na kraju ipak nije dogodilo, a nije prošla ni kao potpredsjednica HDZ-a. Karamarko joj je u jednom trenutku okrenuo leđa, a preko medija mu je poručila da bi bilo bolje da je s njom otvoreno razgovarao. A onda ju izostavljena i s liste za Sabor, nakon što u lokalnoj sredini nije ostvarila dobre rezultate. Nada HDZ-a bila je u jednom trenutku na dnu. 

Očekivano imenovanje

A već 2017. godine stigla je vijest da je na zatvorenoj sjednici Vlade imenovana državnom tajnicom u Ministarstvu uprave koje je vodio Lovro Kuščević. ”Njeno imenovanje je očekivano”, kazao je tada predsjednik HDZ-a Šibensko-kninske županija Nediljko Dujić.

”Vjerujem da će mi iskustvo stečeno dugogodišnjim radom u lokalnoj samoupravi biti od velike koristi”, prokomentirala je imenovanje nova državna tajnica, dok su mnogi ipak bili krajnje iznenađeni.

A onda je u svibnju stigla vijest da je uhićena Josipa Rimac, a Vlada ju je ekspresno na telefonskoj sjednici razriješila. Od tada do danas na površinu izlaze mnogi detalji što se događalo prošlih godina od kako je bivša kninska gradonačelnica opet ‘drmala’ u politici. Afera je izbila u nezgodno vrijeme za HDZ, prije izbora, a kako jalova opozicija ni tada nije mogla ništa napraviti, tako je sve ostalo ispod radara. Javnost naviknuta na korupciju i sve što se vrti oko toga nije bila baš ni previše iznenađena. U prvom naletu nisu pale glave mnogih za koje danas saznajemo da su na ovaj ili onaj način bili upleteni u mutne poslove. A pitanje je hoćemo li do kraja sve saznati ili će neki koji su sa Josipom Rimac ‘radili’ ipak biti pošteđeni.

U svakom slučaju ovo je kraj političke zvijezde iz Knina, moćne političarke iz HDZ-a koja je preživjela mnoge smjene i promjene u stranci. Što ćemo još saznati tek treba sačekati.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater