TRŽIŠTE RADA

POSLODAVCI OKRENULI PLOČU: Nema više onog - "Ako nećeš ti, ima tko hoće". Sada radnici postavljaju uvijete, barem u nekim sektorima

| Autor: Glas Istre
Ugostitelji se žale kako je teško naći radnike (Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Ugostitelji se žale kako je teško naći radnike (Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Situacija na tržištu rada posljednjih godina okrenula se u korist radnika, pa umjesto uobičajenog “ako nećeš ti, ima tko hoće”, što se prečesto moglo čuti od lošijeg dijela poslodavaca, sada uvjete u mnogim sektorima postavljaju radnici, pa se i za jednostavnije poslove, poput prodaje palačinki na plaži traži – i nudi – plaća od preko 10 tisuća kuna mjesečno, piše Marko Repecki za Telegram.

Nedostatak radnika posebno se osjeti u sektoru ugostiteljstva, s obzirom na to da smo po svemu sudeći u rekordnoj turističkoj sezoni, pa već nekoliko mjeseci slušamo žalbe ugostitelja da ne mogu pronaći ljude, da se traže astronomske plaće i pitaju se je li im u ovim uvjetima uopće isplativo raditi.

Manjak radnika pojavio se prije svega zbog masovnog odlaska ljudi u inozemstvo, što je eskaliralo nakon ulaska Hrvatske u EU, kada su se za hrvatske radnike otvorila tržišta rada zapadnoeuropskih zemalja.

Osim toga, turizam i građevina već su nekoliko godina u snažnom uzletu. Do pandemije je turizam iz godine u godinu obarao rekorde. Slično je i u građevinskom sektoru, gdje se, osim stanogradnje i infrastrukturnih projekata, velika potražnja za radnicima stvorila i zbog obnove nakon potresa, koja je tek na početku.

Trenutno imamo i svojevrsnu borbu za radnike između ugostitelja na Jadranu i onih na kontinentu, prije svega iz Zagreba koji je također postao turistička destinacija. Mnogi radnici, prije svega konobari, znali su napustiti posao kako bi otišli odraditi sezonu negdje na moru, piše, između ostalog Telegram.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini