ZAGREB

Počinje mjerenje radioaktivnosti u Općini Dvor za utvrđivanje nultog stanja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Fond za razgradnju radioaktivnog otpada počinje s uzimanjem uzoraka kako bi odredio nulto stanje radioaktivnosti u Općini Dvor, na području na kojem je predviđena izgradnja Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, priopćeno je u petak iz Fonda.

Tijekom tekućeg tjedna na lokaciji Čerkezovac započet će postavljanje mjerne postaje za uzorkovanje zraka i sustava za prikupljanje oborina, te postaje za kontinuirano mjerenje ambijentalnog doznog ekvivalenta, kaže se u priopćenju.

U idućih godinu dana stručnjaci s Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, Instituta Ruđer Bošković i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uzimat će uzorke i mjeriti radioaktivnost propisanim metodama putem akreditiranih laboratorija i stručnog osoblja, a rezultati trebaju biti usporedivi s graničnim vrijednostima i literaturnim podacima s drugih lokacija.

Predviđeno je uzorkovanje površinskih voda u okruženju lokacije Čerkezovac, riba iz površinskih, izvorskih, bunarskih i vodovodnih voda, tla na cijelom području općine, hrane s poljoprivrednih gospodarstava, meda i drugih pčelinjih proizvoda, šumskih plodova, gljiva i divljači, te zraka, oborina i podzemnih voda, navodi Fond.

Na 20 lokacija u Općini Dvor i na dijelu puta kojim će se transportirati radioaktivni otpad do skladišta mjerit će se postojeća doza radioaktivnosti u okolišu.

Mjerenje će se provoditi kontinuirano, postavljanjem pasivnih dozimetrijskih sustava. Svrha istraživanja je utvrditi cjelovit i neovisan pregled stanja radioaktivnosti na lokaciji Čerkezovac i njezinoj okolici, ali i na cijelom području općine Dvor.

Na temelju dobivenih podataka izraditi će se slika postojećeg stanja radioaktivnosti i preciznije definirati potreba budućeg redovitog monitoringa, odnosno praćenja stanja okoliša objekta.

Radioaktivni otpad koji će se skladištiti u Centru za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u prvom redu potječe iz NE Krško te u manjem opsegu iz znanstveno-istraživačkih instituta, medicinskih ustanova i industrijskih postrojenja koji u svom redovitom radu koriste izvore ionizirajućih zračenja.

Skladišta radioaktivnog otpada u sklopu Centra planiraju se i razvijaju kao sigurni objekti koji ne smiju imati utjecaj na okoliš i ljude, ističe se u priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater