ZAGREB

Plenković: Turković bi imala podršku, ali je Milanović nije htio predložiti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak kako bi potpredsjednica Europskog suda za ljudska prava Ksenija Turković imala podršku parlamentarne većine da je bila kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda, ali ju predsjednik Republike Zoran Milanović nije htio predložiti.

Plenković je na konferenciji za novinare iznio detalje oko konzultacija s Turković, koja je bila jedna od osoba koju je Milanović kontaktirao u vrijeme kada su se na Pantovčaku vodile konzultacije o potencijalnim kandidatima za predsjednika Vrhovnog suda. 

“Turković je bilo ponuđeno da promisli bi li bila kandidatkinja. Ona je, kao iskusna pravnica i netko tko vodi računa da treba proći cijelu proceduru, bila u kontaktu sa mnom, a ja sam, bez nekih posebnih konzultacija, rekao - ukoliko ste to vi, vi ćete imati našu potporu”, rekao je Plenković.

Milanović je odustao od Turković jer je dobila Plenkovićevu podršku

Poručio je kako je poanta upravo u tome što, nakon jasnog signala parlamentarne većine, Turković nije postala Milanovićeva formalna kandidatkinja. 

“Postojala je osoba koja bi bez problema dobila potporu parlamentarne većine da je procedura bila zakonita, da je sudjelovala u javnom pozivu ta bi tema bila iza nas”, istaknuo je Plenković. 

Zaključio je kako je Milanović tada odustao od predlaganja Turković jer je saznao da joj je Plenković, kao predstavnik parlamentarne većine, dao podršku.

“Ja ne znam koji je drugi razlog, da nekoga koji je po mom sudu apsolutno indiciran da taj posao može raditi, ako imate takav kalibar pravnika, i još imate jasan feedback. Dakle, mene on nije pitao, ali je ona došla s upitom”, kazao je. 

Pojasnio je kako je tek jučer izašao u javnost s tom informacijom kako bi skinuo pritisak prema HDZ-u i parlamentarnoj većini da nisu konstruktivni u procesu izbora predsjednika Vrhovnog suda. Do sada o tome nije govorio, tvrdi, kako bi zaštitio ugled potencijalne kandidatkinje. 

Obrazlažući stajalište da bi Turković bila dobra kandidatkinja, ustvrdio je kako ona zbog devetogodišnjeg rada na Europskom sudu za ljudska prava ima  “fenomenalan sken” točaka koje su u Hrvatskom pravosuđu dobre i onih koje nisu dobre. 

“Turković ima perspektivu koju osim nje i bivše sutkinje tog suda, Nine Vajić, u biti kod nas nema nitko”, rekao je Plenković.

Također je najavio da će se o podršci parlamentarne većine Radovanu Dobronića, kojega sada za predsjednika Vrhovnog suda predlaže Milanović, još neko vrijeme voditi konzultacije.

Vanđelić se bavi politikom umjesto onime za što je postavljen

Plenković je također komentirao rad ministra graditeljstva Darka Horvata i čelnika Fonda za obnovu Damira Vanđelića vezano uz obnovu nakon potresa, ocijenivši da se Vanđelić bavi politikom umjesto onim za što je postavljen. 

“Vlada je političko tijelo, ministar Horvat ima tu politički mandat, a svi ostali koji su tu uključeni nemaju politički mandat nego su tu da obave stručan posao. Svatko se treba držati onoga za što je nadležan, a ne se baviti politikom”, rekao je.

Poručio je kako je “jasno kao dan” da se Vanđelić bavi politikom, a umjesto toga trebao bi se baviti onime za što je postavljen. 

Na pitanje je li zadovoljan Horvatovim radom Plenković je kazao da su on i službe ministarstva dobile “jasan zadatak da pripreme izmjene zakona da stvar krene naprijed”. 

Upitan što će biti s Horvatom u suprotnom, Plenković je odvratio da obnova mora krenuti “neovisno o osobama”.

“To nije pitanje osoba nego odgovornosti da pomognemo ljudima u konstrukcijskom obnovi i da nam se zgrade koje postoje u Zagrebu i Banovini i drugdje osiguraju i budu protupotresno sigurnije nego što su bile”, kazao je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum