KARLOVAC

Peti rođendan karlovačke Aquatike slave i druge institucije u kulturi i turizmu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Aquatika - karlovački slatkovodni akvarij slavi petu obljetnicu, a zbog dosadašnje dobre suradnje s drugim gradskim kulturnim i turističkim institucijama, sve će one na svoj način sljedećeg vikenda proslavitu tu obljetnicu.

Ravnateljica Javne ustanove “Aquatika - Slatkovodni akvarij Karlovac” Margarita Maruškić Kulaš pozvala je građane da sljedećeg petka besplatno razgledaju akvarij, a u subotu i nedjelju uz 50 posto popusta, s tim da će dobiti i sadržaje o zaštiti okoliša prilagođene djeci.

Aquatiku je u pet godina posjetilo 320.000 ljudi, počela je s osam zaposlenika, sada ih je 15, a angažirani su i mnogi vanjski suradnici, posebice studenti. 

Maruškić Kulaš izrazila je posebno zadovoljstvo što se u tom razdoblju razvila kvalitetna mreža suradnje Aquatike s drugima budući da je ona 2016. godine i izgrađena europskim novcem radi razvoja turizma.

Za idućih pet godina s Gradom Karlovcem predviđen je novi projektni ciklus, izgradnja učionice na krovu Aquatike s pogledom na Koranu te izgradnja aneksa za predstavljanje livadnog staništa.

Aquatika je zasad jedini član UNESCO-ove Svjetske mreže muzeja vode iz Hrvatske koji je usredotočen na zaštitu voda. Dobro je povezana s hrvatskim znanstvenim ustanovama i s pulskim akvarijem i Zoološkim vrtom u Zagrebu, a komercijalno i stručno dobro surađuje i s Nacionalnim parkom Plitvičkim jezerima.

Ravnateljica Gradskih muzeja Karlovac Hrvojka Božić najavila je ihtiološku izložbu “Aquatika u Muzeju”, gdje je, među ostalim, i pet prepariranih riba koje su živjele u karlovačkom akvariju i koje će u Muzeju, kako je rekla Božić, “živjeti vječno”.

Ravnateljica Gradske knjižnice Ivana Gorana Kovačića Jasmina Milovčić najavila je virtualnu čestitku, to jest kolaž fotografija petogodišnjega suradničkog odnosa knjižnice i akvarija, a održat će se i dvije radionice, “Kornjače vole travu” za predškolsku djecu i za izradu virtualnih čestitki. U posebnoj će vitrini biti izložene sve dosadašnje publikacije Aquatike.

Gvardijan karlovačkoga Franjevačkog samostana fra Krunoslav Albert najavio je poseban razgled njihova Muzeja na Trgu Josipa bana Jelačića, “potragu za ribom”, simbolom kršćanstva u njihovim povijesnim izlošcima.

Pošto su braća franjevci u Karlovcu osnovali osnovne škole, poslije i gimnaziju, neki od “braće prosvjetara”, rekao je fra Krunoslav Albert, izučavali su floru i faunu toga kraja. U Franjevačkom samostanu 20. listopada bit će upriličen razgovor o ribi kao simbolu. Svi će posjetitelji Aquatike 23. i 24. listopada uz kupnju ulaznice besplatno dobiti i ulaznicu za Franjevački samostan.

Uz nju (ili pak uz posebno kupljene ulaznice) posjetitelji će se moći staviti u ulogu tragača za ribom koja je u jednom bogatom izlošku u riznici Franjevačkog muzeja, rekao je fra Albert, ističući da će tako shvatiti zašto franjevce u gradu zovu čuvarima stoljetnoga blaga.

Direktorica Turističke zajednice grada Karlovca Marina Burić rekla je kako je sve spomenuto primjer "oživotvorenja projekta integralnog upravljanja kvalitetom u turizmu destinacije, umrežavanje dionika na djelu", a Aquatiku je nazvala njihovim liderom u turizmu.

Turistička zajednica provest će od danas do nedjelje kampanju diljem Hrvatske kako bi pozvala sve koji još nisu posjetili Karlovac da idući vikend dođu vidjeti Aquatiku te da obiđu i druge turističke vrijednosti.

Turistička atrakcija - paviljon Katzler simbolično je u povodu rođendana Aquatike pretvoren u akvarij jer je u dosadašnjem “retro kutku” sada “fotoaquakutak”. Izložene ribice zapravo su rekviziti nagrađivane dječje lutkarske predstave “Na tragu” Gradskog kazališta Zorin doma, a one su i poziv na predstavu.

Ravnateljica Zorin doma Irena Božićević najavila je da će njihovu potragu za izgubljenom ribicom, predstavu koja je dosad osvojila šest nagrada, zbog rođendana Aquatike, publika moći besplatno vidjeti u nedjelju, 23. listopada.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater