ZAGREB

Petek: Zbog pritiska na zastupnike HDZ-a, nisu podržani moji amandmani za djecu s teškoćama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Oporbeni zagrebački gradski zastupnik Renato Petek ustvrdio je u utorak kako zastupnici HDZ-a, iako su to najavili, zbog pritiska na sjednici, nisu poduprli njegova tri amandmana za povećanje kvalitete života osoba s invaliditetom i djece s teškoćama.

"Nažalost, HDZ je bio suzdržan, očito je došlo do pritiska. Komunicirao sam sa svim klubovima, želio sam da se pokrene centar za obrazovnu inkluziju, da se konačno, nakon 12 godina, krene s izgradnjom centra za autizam u Oporovcu i da se nabavi osam kombija za osobe s invaliditetom u okviru ZET-ova specijaliziranog prijevoza", rekao je novinarima u Gradskoj skupštini Renato Petek (Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez). 

"Iako je postojala dobra volja, u pola sata prije samog glasanja došlo je do preokreta i nijedan amandman nije prošao", dodao je. 

Istaknuo je da su protiv "poboljšanja kvalitete života i brige o djeci glasali isključivo i samo članovi stranke Bandić Milan 365".

To je, kako je rekao, za njega veliko razočarenje jer je predložio centar za inkluziju i s oporbene pozicije uspio izlobirati da se izglasa, nakon što je izvršnoj vlasti Grada Zagreba dao šest mjeseci da to provede.

"Prošlo je punih 12 mjeseci i oni nisu učinili ništa. Uvjeravali su me na brojnim sastancima, gdje sam konstruktivno dolazio do tri pročelnika i zamjenice gradonačelnika Jelene Pavičić Vukičević, da taj projekt treba biti unutar sustava zdravstva, a ne obrazovanja. I to sam prihvatio samo kako bi se poboljšala situacija za 13.000 djece u sustavu obrazovanja, ali i za njihove roditelje, djedove i bake i sve koji se o njima brinu", rekao je Petek i dodao da je samo iznio nešto što je već postojalo kao plan.  

Ustvrdio je da mu je zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević pokazala "papir" koji je zapravo samo izlika, gdje su obavijestili Ministarstvo obrazovanja da je Skupština izglasala odluku da se pokrene ustanova u obrazovanju, ali ministarstvo nije dalo suglasnost da to bude na taj način.

"Bio sam spreman da se odbiju svi moji amandmani i da se to uvrsti u proračun na bilo čiji prijedlog, no ni do toga nije došlo", rekao je Petek.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a Kazimir Ilijaš rekao je novinarima da su na sjednici Gradske skupštine tijekom rasprave o proračunu za 2020. tražili stanku da se mogu očitovati o amandmanima koje je podnio zastupnik Petek zato što su dobili očitovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja u kojemu stoji da amandmani nisu u skladu s procedurom. "Mi smo zbog tog razloga bili suzdržani", objasnio je.

Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević rekla je da se ne može posebno referirati ni na jedan od tri Petekova amandmana jer su zastupnici rekli svoje.

Potvrdila je da je Petek predložio osnutak centra za inkluziju u obrazovanju, ali je Ministarstvo obrazovanja vrlo jasno reklo da ne daje suglasnost za osnutak takvog centra jer u državi postoje relevantne institucije koje obnašaju takvu funkciju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum