ZAGREB

Pavić: Vlada podupire razvoj seizmologije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Ministar europskih fondova i regionalnog razvoja Marko Pavić istaknuo je u ponedjeljak da Vlada podupire razvoj seizmologije a u prilog tome govori i osiguranih pet milijuna kuna za izradu dokumentacije za projekt vrijedan 20 milijuna eura namijenjenih kupnji seizmografske opreme i osuvremenjivanja prostora.

Nakon posjeta Geofizičkom odsjeku PMF-a najavio je kako je planirano da se iz financijske omotnice riješi dokumentacija te da će se od Bruxelessa za potrebe hitnih situacija zatražiti i osigurati još ove godine 20 milijuna eura za osuvremenjivanje seizmološke službe.

Hrvatska geofizika, meteorologija seizmologija, oceanografija doživjele su popriličan uzlet posljednjih nekoliko godina, ali to je još uvijek daleko od takvih službi drugih zemalja i potrebna su dodatna ulaganja, rekao je Pavić.

Dodao je kako vjeruje da će 20 milijuna eura, odnosno 150 milijuna kuna, koji će se osigurati iz europskih sredstava biti značajan poticaj povećanju sigurnosti od potresa, civilnoj zaštiti i svim ostalim službama kad je riječ potresu.

Ministar Pavić je tijekom posjeta Geofizičkom odsjeku Prirodnoslovno matematičkog fakulteta s premijerom Andrejem Plenkovićem rekao novinarima da je na tom fakultetu započeo svoju karijeru, proveo šest godina kao i da se susreo sa svojim profesorima. Napomenuo je i da po struci geofizičar i oceanograf i  ima i dobru bazu iz seizmologije.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini