SVAKI DAN NEKA NOVA INFORMACIJA

OVO JOŠ NISMO ZNALI: Ako nema nikakvih nuspojava nakon cijepljenja - TO NIJE DOBRO

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (EPA)

Ilustracija (EPA)


Izgleda da nije dobro ako nemate nuspojave nakon cijepljenja.

Kako piše net.hr, imunolog sa Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin ističe da su RNA cjepiva poput Pfizerovog i Moderninog reaktogena.

"Kada nema reakcije to nije dobro jer se specifična imunost koja se razvija nakon cijepljenja ne razvija. Takve ljude ne možemo zaštititi cjepivom već ih moramo štititi tako da se mi oko njih cijepimo", rekao je Lučin.

Epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tatjana Nemeth Blažić rekla je jutros u emisiji "U mreži Prvog" da svaki lijek, pa tako i cjepivo protiv koronavirusa, može imati nuspojave.

"To se zove reaktogenost cjepiva. Najčešće je to bol na mjestu uboda ili već navedene reakcije. Trajanje toga je od jednog do tri dana", objasnila je.

"Trideset posto prijavljenih nuspojava su ove očekivane i kako bismo si olakšali možemo uzeti likove za sniženje temperature i to će proći. Moguće su i teže reakcije kao što je poremećaj cirkulacije i zgrušavanja krvi, a to je stanje kad se moramo javiti liječniku", rekla je.

Dodala je da se ove teže reakcije ne vide odmah nego u periodu od četvrtog do 21. dana. Simptomi reakcije su otekline ruke ili noge, jake glavobolje, bol u trbuhu, moguće zamagljenje vida.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater