OSIJEK

Osječka gradska uprava pripremila mjere za pomoć poduzetnicima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zamjenica osječkoga gradonačelnika Žana Gamoš predstavila je u petak mjere koje je gradska uprava pripremila kao pomoć poduzetnicima zbog koronavirusa, a očekuje se da će ih Gradsko vijeće prihvatiti u utorak, 7. travnja, kad će prvi put sjednicu održati elektronskim putem.

Gamoš je konferenciji za novinare rekla kako je svrha tih mjera borba za svako radno mjesto te da su od početka krize u gradskoj upravi i svim gradskim poduzećima i ustanovama uvedene stroge mjere štednje. Dodala je kako će Gradskom vijeću predložiti dopunu općeg programa poticanja razvoja poduzetništva koja je usmjerena na mikro, mala i srednja poduzeća.

„Predlažemo uvođenje nove mjere potpore za njih kako bi se suzbile negativne posljedice krize te smo odlučili, za sada, pomoći im s 5,5 milijuna kuna. Pri dodjeli financijskih sredstava vodit ćemo se kriterijima koje je definirala Vlada RH, a provodi ih Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ)", rekla je.

Svaki poduzetnik sa sjedištem u Osijeku koji je dokazao ili će dokazati da je kriza negativno utjecala na njegovo poslovanje i o tome ima ugovor s HZZ-om može se javiti na javni poziv. Takvom poduzetniku će jednokratno i nepovratno biti isplaćeno tisuću kuna po zaposleniku, objasnila je Gamoš.

Osim toga, gradska uprava predlaže i da se OPG-ovi, obrtnici, pravne osobe i osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost potpuno oslobode plaćanja komunalne naknade za poslovne prostore i građevinska zemljišta koja služe za obavljanje njihove djelatnosti. Oslobađanje plaćanja odnosilo bi se za travanj, svibanj i lipanj.

„Od ožujka gradska uprava neće provoditi prisilne mjere naplate tražbina, osim u slučajevima u kojima prijeti zastara naplate. Predlažemo i da se obveznici plaćanja zakupa javnih površina te obveznici zakupa plaćanja poslovnih prostora u vlasništvu Grada i gradskih tvrtki u cijelosti oslobode plaćanja zakupa za mjesec travanj s mogućnošću produženja ove mjere“, rekla je Gamoš.

Podsjetila je kako je već na snazi odluka da roditelji korisnici usluga vrtića koji ne dovode djecu u vrtić ne moraju platiti te usluge od 16. ožujka do 15. svibnja. To se odnosi i na roditelje koji su sudjelovali u plaćanju troška boravka djeteta u produženom boravku u osnovnim školama, a ta je mjera na snazi sve dok ponovno ne počne nastava u školama.

Predlažu i da se prekine i plaćanje spomeničke rente za fizičke i pravne osobe koje imaju tu obvezu, i to od 20. ožujka do 20. svibnja, što je, dodala je, u skladu s odlukom Ministarstva kulture. Gamoš je rekla kako je vrijednost svih tih mjera 18 milijuna kuna, u što nije uračunata spomenička renta jer još nemaju procjenu o kojem je iznosu riječ. 

„Kad je riječ o utjecaju krize na gradski proračun, u prvom kvartalu nije utjecala na proračun, no očekujemo u drugom kvartalu pad dijela gradskih prihoda pa je u tijeku izrada rebalansa proračuna. Predložit ćemo i izmjenu gradskog Statuta kojom bi se financijska sredstva za prioritetno održavanje i izgradnju komunalne infrastrukture na godišnjoj razini osiguravala u visini od najmanje 0,5 posto od ukupnih proračunskih prihoda ostvarenih u protekloj godini umjesto dosadašnjih tri posto“, zaključila je Gamoš.

Pozvala je vijećnike da na sjednici Gradskog vijeća podupru te mjere.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater