ZAGREB

Oporba: Plenković očito bez nas nema kvorum

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zastupnici oporbe pojasnili su u petak da nisu išli na rušenje kvoruma u Saboru, iako su mogli zbog odsutnosti jedne zastupnice, zato što su konstruktivni i za razliku od vladajućih nisu nekorektni, a premijeru Andreju Plenkoviću poručili kako je očito da bez opozicije nema kvorum.

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta poručio je kako ne stoje "plitki spinovi" premijera Plenkovića da su u oporbi ljuti i frustrirani. 

"Mi smo tu da odradimo odgovorno svoj posao, međutim, druga strana se često politikantski ponaša i docira", kazao je dodavši kako će zastupnici Domovinskog pokreta i dalje podržavati ono što je dobro.

"Kada je tema bila prisilna naplata članarina u HGK-u s pravom smo se bunili, a optuženi smo da iskorištavamo bolest jednog zastupnika. To je bilo izuzetno nekorektno, a danas smo pokazali da se ne ponašamo kao vladajući", rekao je Bartulica.

Mostov zastupnik Nikola Grmoja ustvrdio je kako se "sada vidi tko je konstruktivan, a tko se ponaša samovoljno". Mi iz opozicije i ovaj put smo pokazali da smo spremni pružiti ruku i biti konstruktivna oporba, ustvrdio je.

"To ne znači da ćemo ubuduće držati kvorum vladajućima, jer to nije naš zadatak. Ako Plenković nema odgovarajuću većinu neka pokuša nešto napraviti u Saboru, neka više ne govori da je opoziciju potukao do nogu na izborima jer je očito da bez opozicije nema kvoruma ni većine za izglasavanje zakona", zaključio je Grmoja.

Predsjednik Republike ne može predlagati kandidata za predsjednika Vrhovnog suda mimo procedure

Dalija Orešković iz Centra izjavila je da njena stranka nije sudjelovala u glasanju jer smatraju kako nije zadatak oporbe da vladajućima čuva parlamentarnu većinu i kvorum. "Naš je cilj da se vlast promijeni jer smatramo da se država vodi loše, na koruptivan način, i svaka radnja koja pomaže vladajućima je suprotna zadacima oporbe u demokratskom društvu", istaknula je.

Što se tiče izbora predsjednika Vrhovnog suda, Grmoja je poručio da se predsjednik Republike ne može ponašati samovoljno i predlagati kandidate mimo procedure i zakona. Ako mu se ne sviđaju kandidati koji su se javili, može se rapisati novi natječaj, ali sigurno u Hrvatskom saboru nećemo legalizirati kršenje zakona. Nećemo podržati prijedlog koji će doći mimo natječaja, naglasio je Grmoja.

Sandra Benčić iz Zeleno-lijevog bloka napominje kako predsjednik Republike ima neupitnu ustavnu ovlast predložiti predsjednika Vrhovnog suda, no zakonska procedura predviđa da kandidata izabere među onima koji su se javili na natječaj Državnog sudbenog vijeća (DSV).

"Ako bi predsjednik zaobišao tu proceduru, osim sa zakonskog to bi bilo upitno i sa stajališta cilja da se taj izbor učini transparentnijim i da sudjeluju neovisna tijela kao što je DSV. Ne bi bilo dobro da predsjednik predloži kandidata mimo procedure jer bi se vratili na staro i netransparentno, odnosno da predsjednik s vladajućima bira predsjednika Vrhovnog suda", ustvrdila je Benčić.

"GRECO je 2014. godine dao preporuke Hrvatskoj kako bolje urediti postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda da bi se smanjio utjecaj politike. Situacija u kojoj predsjednik, pozivajući se na svoju ustavnu ovlast, iz šešira bira kandidata za predsjednika Vrhovnog suda po svojoj volji dodatno potkopava percepciju neovisnosti pravosuđa. Ponovno smo pogazili zakonski propisani izbor i proceduru pogazili i dali prednost političkom odabiru odgovarajućeg kandidata", ustvrdila je Dalija Orešković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini