ZAGREB

Odbor za zdravstvo odbio SDP-ov prijedlog saslušanja ministra Beroša u Saboru

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Saborski odbor za zdravstvo većinom glasova odbio je u četvrtak SDP-ov prijedlog o javnom saslušanju ministra zdravstva Vilija Beroša u Saboru vezano uz pitanje dostupnosti zdravstvene zaštite i provedbi zakona o pobačaju.

Peđa Grbin (SDP) rekao je kako je slučaj trudnice Mirele Čavajde otvorio pitanje dostupnosti ostvarivanja zakonskog prava na slobodno rađanje djece.

To je učinio iz nekoliko razloga, počevši od nepružanja točnih informacija o pravu žene pa do zbunjujućih ocjena tzv. struke o tome što se uopće smije nakon određenog tjedna trudnoće, pojasnio je.

Također, dodao je, i zbog iznimno visokog postotka liječnika s prizivom savjesti u odnosu na ostale države u okruženju te neprihvatljivo velikog broja žena koje pobačaj obavljaju u Sloveniji.

Grbin je rekao kako javno saslušanje smatraju prikladnim načinom razjašnjenja tih pitanja, jer se pruža mogućnost izravnog odgovaranja na pitanja, ali i davanja pojašnjenja bez glasanja ili donošenja zaključaka.

Također, kako se ne radi o novim zakonskim rješenjima, već o provedbi postojećih, ta vrsta rasprave pomogla bi i boljem informiranju javnosti o pravima iz postojećeg zakona, a mogla bi biti lišena prijepora o samom zakonskom rješenju, jer ona već provedena u Hrvatskom saboru prošlog tjedna, smatraju u SDP-u.     

Hrvoje Zekanović (nezavisni) istaknuo je kako treba poštivati znanstvenu činjenicu da život počinje začećem te da je i Ustavni sud stajališta da se treba verificirati ta znanstvena činjenica.

Predsjednica Odbora za zdravstvo Renata Sabljar Dračevac izjavila je nakon sjednice da je hitno potrebna reforma zdravstvenog sustava i da ne može biti u posjedu samo jednog dionika već da se mora donijeti konsenzusom svih.

Upozorila je kako se na sjednice Odbora vrlo često ne šalju predstavnici Ministarstva zdravstva, a kada i dođu ne dobivamo odgovore na postavljena pitanja.

To je kroničan problem, rekla je Dračevac i podsjetila kako je u siječnju ove godine na okruglom stolu o reformi zdravstva državni tajnik Tomislav Dulibić izjavio da neće znati ništa o reformi zdravstva, osim ako ne prijeđu u vladajuću većinu.

Član Odbora Davorko Vidović (nezavisni) rekao je kako su HDZ-ovi zastupnici uskratili oporbenima ustavno pravo da se ministar Beroš očituje o problemima u zdravstvu i da nije tražena njegova smjena, nego da razgovaramo o problemima resora.

HDZ-ovi zastupnici su time pokazali prijezir prema Ustavu RH i Poslovniku Hrvatskog sabora i to je neprihvatljiva praksa, poručio je Vidović.   

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater