GLAS PODUZETNIKA

Objavljen novi plan smanjenja broja općina i gradova. Ušteda oko milijardu kuna. ISTRA BI PALA NA 7 OPĆINA

| Autor: Glas Istre

Član udruge Glas poduzetnika Nikola Strahija napravio je mapu optimalnog teritorijalnog ustroja Hrvatske, koristeći strojno učenje (machine learning), a kao temelj logike koristio je geolokacijske i financijske izvještaje za 2018. godinu.

"U svakom dijelu Hrvatske odabrana je jedinica lokalne samouprave s pozitivnim financijskim indikatorima te su oko nje pripojene obližnje jedinice prema lokacijskim parametrima. Rashod prvotne jedinice nije izmijenjen, no rashod pripojenih jest. Iz njihovog rashoda uzeti su iznosi za komunalije, energiju (rasvjetu), održavanje, isplaćene subvencije, naknade i pomoć stanovnicima te cca 40 posto originalnog rashoda. Uštede se ostvaruju na stavkama kao što su plaće načelnika, promidžba, uredski materijal, telekomunikacije, reprezentacije, naknade raznih vijeća, zakupnine, najamnine i druge", rekao je Strahija.

Njegov rezultat je 430 jedinica manje i ušteda od oko milijardu kuna godišnje.  

"Ovo je odlična analiza jer koristi tehnike strojnog učenja da optimalno odredi granice lokalne samouprave s obzirom na održivost modela financiranja. Drugim riječima, daje nam uvid u to koje općine ne mogu same sebe financirati i ne mogu preživjeti bez učestale pomoći središnje države (a istraživanja su pokazala da svaka takva ovisnost lokalne države o središnjoj uvijek uključuje politički motivirane transfere resursa). Naravno da je uz to potrebna i daljnja stručna analiza koja bi poštovala lokalne specifičnosti, no ovo je nužni prvi korak odnosno idealan temelj za usporedbu drugih prijedloga reformi lokalne samouprave", rekao je Vuk Vuković, ekonomski stručnjak udruge Glas poduzetnika.

Po ovom prijedlogu Istra je podijeljena u 7 jednica. To su:

Pula uz koju su Fažana, Ližnjan, Marčana, Medulin i Vodnjan

Rovinj i Bale, Kanfanar i Svetvinčenat

Poreč i Funtana, Kaštelir-Labinci, Sveti Lovreč, Tar-Vabriga, Višnjan i Vrsar

Umag i Brtonigla, Buje i Novigrad

Labin i Barban, Kršan, Raša i Sveta Nedelja

Pazin i Cerovlje, Gračišće, Karojba, Pićan, Sveti Petar u Šumi, Tinjan i Žminj

Buzet i Grožnjan, Lanišće, Lupoglav, Motovun, Oprtalj i Vižinada.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini