EUROPSKA KOMISIJA

Novi šef Predstavništva EK u Zagrebu Bugarin Zlatev, Baričević postaje Junckerov savjetnik

| Autor: Hina
(EPA)

(EPA)


Europska komisija je u utorak imenovala Ogniana Zlateva, bugarskog državljanina, za novog voditelja svoga Predstavništva u Zagrebu, a dosadašnji šef Branko Baričević postaje savjetnik predsjednika Komisije Jeana-Claudea Junckera za  pripremu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovini 2020. 

Zlatev je trenutačno voditelj Predstavništva Europske komisije u Sofiji, Bugarska. Riječ je o iskusnom stručnjaku u području komunikacija s gotovo tridesetogodišnjim radnim iskustvom, koji je u zadnjih šest godina obavljanjem svoje dužnost u Predstavništvu u Sofiji, a posebno tijekom bugarskog predsjedanja Vijećem EU-a 2018., uspješno pridonio radu Komisije. Zlatev je dobro upoznat s pitanjima EU-a te posjeduje izuzetne vještine upravljanja i znatno stručno znanje u području razvoja medija, jugoistočne Europe i zapadnog Balkana. Govori bugarski, engleski, ruski, hrvatski, makedonski i srpski jezik, navodi Komisija.

Diplomirao je na Sveučilištu Sveti Kliment Ohridski u Sofiji i završio magisterij iz klasične filologije. Nakon toga stekao je kvalifikacije u području političke komunikacije, odnosa s medijima i razvoja medija, izbornih kampanja i upravljanja nevladinim organizacijama.

Dosadašnji šef Predstavništva u Zagrebu Branko Baričević postaje Junckerov savjetnik za potporu pri hrvatskom predsjedanju Vijećem EU-a.

Baričević je bio voditelj Predstavništva od 1. srpnja 2013. kada je Hrvatska ušla u EU-u. Od 2005. do 2012. bio je šef Misije Republike Hrvatske pri Europskoj uniji. Prije toga je obnašao niz diplomatskih dužnosti u SAD-u, Cipru i Portugalu. Prije diplomatske karijere bio je liječnik. 

Europska komisija ima predstavništva u svim državama članicama EU-a te regionalne urede u Barceloni, Belfastu, Bonnu, Cardiffu, Edinburghu, Marseilleu, Milanu, Muenchenu i Wrocławu. 

Predstavništva surađuju s nacionalnim tijelima i dionicima te informiraju medije i javnost o politikama EU-a. Predstavništva izvješćuju sjedište Komisije o značajnim kretanjima u državama članicama. Od početka mandata Junckerove Komisije voditelje predstavništava imenuje predsjednik Komisije kao svoje političke predstavnike u državi članici u koju su upućeni.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum