ZAGREB

Nezavisna vijećnica upozorila na lošu kvalitetu zraka u Novom Zagrebu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nezavisna vijećnica gradske četvrti Novi Zagreb istok Mirela Mikić Muha objavila je u utorak da je na području Novog Zagreba povećano onečišćenje zraka lebdećim česticama PM10 te shodno tome ne preporuča boravak djece i osjetljivih skupina na otvorenom.

"S obzirom da su vremenske prilike takve da se ne preporučuje boravak djece i osjetljivih skupina na otvorenom, a zbog povišenog onečišćenja zraka PM10 (PM2,5 ne znamo, jer nam ne daju), ljubazno molim da se škole i vrtići na području Novog Zagreba obavijeste da ne izvode djecu van više negoli je to nužno", stoji u priopćenju Mikić Muhe.

PM10 lebdeće čestice još se nazivaju grubim česticama koje imaju promjer manji od 10 mikrometara (μm), poput prašine ili peluda.

Lebdeće čestice za koje Mikić Muha navodi da se ne žele objaviti su PM2,5 ili fine čestice koje su puno opasnije jer su manje od 2,5 mikrometara te mogu lakše i dublje prodrijeti u organizam. 

Čestice PM2,5 najčešće su povezane sa sagorijevanjem fosilnih goriva poput ispušnih plinova iz automobila, te grijanjem na drva ili ugljen, što je očekivano za ovaj dio godine kada se mnogi građani griju upravo na ta dva načina.

Navodi kako Gradski ured za gospodarstvo ne želi javno objaviti stanje sa bitno opasnijim česticama PM2,5, unatoč opetovanim zahtjevima Mikić Muhe i drugih mjesnih odbora s područja gradske četvrti Novi Zagreb istok tijekom proteklih tjedana.

Mikić Muha u priopćenju navodi podatke mjerne stanice ZAGREB-3 koja se nalazi u Dugavama te koja je u vlasništvu DHMZ-a, odnosno države.

Ta mjerna postaja prema današnjim podacima na stranicama Hrvatske agencije za okoliš i prirodu mjeri 106,10 mikrograma (μg) po kubnom metru lebdećih čestica PM10, s indeksom kvalitete zraka "vrlo loše".

Slične podatke pokazuje i stranica Europske agencije za okoliš prema kojoj su podaci s mjerne postaje ZAGREB-3 111,79 mikrograma po kubnom metru lebdećih čestica PM10.

Prema arhivskim podacima Agencije, povećanje lebdećih čestica PM10 počelo je još u nedjelju kada je izmjereno 47,2 mikrograma po kubnom metru.

"Ukoliko postoje preporuke na međunarodnim stranicama, primjerice webu Europske agencije za okoliš, zašto zagrebačke institucije šute i zataškavaju?", upitala je u priopćenju Mikić Muha.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini