virus nije nestao

NELA SRŠEN: Virus je definitivno oslabio i njegov viralni naboj nije kakav je bio. On se s vremenom mijenja, ali ne zato što je mutirao...

| Autor: Glas Istre
Arhiva G. I.

Situacija s koronavirusom u Italiji i Hrvatskoj nije ista. U Hrvatskoj je, zahvaljujući dobrom radu Stožera, znatno manji broj zaraženih i umrlih - ističe dr. Nela Sršen, koja je nakon šest mjeseci neprekidna rada u sveučilišnoj bolnici u Padovi i borbe s virusom uspjela uhvatiti vremena i doći u Metković posjetiti majku, piše Slobodna Dalmacija.

- Najviše sam se za nju brinula. Teško je kad ne možeš doći i zagrliti svoju majku - kaže liječnica, na kojoj je tromjesečna korona-kriza ostavila dubok trag. Ljuti se na Hrvate jer su nonšalantni. Maske se ne nose, socijalna distanca se ne poštuje, a svi govore o drugom valu i broje nove pozitivne.

- Kad sam se pojavila u Zagrebu s maskom, svi su me u čudu gledali. Neki su vjerojatno pomislili da sam luda ili zaražena - govori dr. Sršen.

Ona je i sama često bila u situaciji neposredna kontakta s koronavirusom u operacijskoj dvorani sveučilišne bolnice u Padovi, gdje radi kao kirurginja, zbog čega je završila u dvotjednoj izolaciji, piše Slobodna Dalmacija.

- Onog trenutka kada je završio "lockdown", ne znači da je i virus nestao. Postoje još mala žarišta. Ali situacija više nije ista kao u veljači. Ako imamo pozitivnih pacijenata, više nema potrebe da oni idu u reanimaciju. Virus je definitivno oslabio i njegov viralni naboj nije kakav je bio. On se s vremenom mijenja, ali ne zato što je mutirao. Ima četrnaest manjih mutacija koje bi pokrivalo cjepivo. Ovaj novi virus ima ovojnicu koja ne mutira. I baš to je razlika u odnosu na cjepivo protiv gripe. Svake godine mora se raditi novo cjepivo jer se virus gripe mijenja, a s koronom to nije slučaj. Na koncu, ostaje otvoreno pitanje je li cjepivo protiv koronavirusa uopće potrebno - smatra naša sugovornica.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater