ZAGREB

Na zatvorenom dijelu 70. sjednice Vlada utvrdila stajališta RH za ECOFIN

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na zatvorenom dijelu 70. sjednice Vlade u četvrtak je utvrđeno stajalište Republike Hrvatske (RH) za sastanak ministara nadležnih za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN), 26. srpnja 2021. koje će RH tek zastupati pa se te pregovaračke pozicije prethodno ne objavljuju.

U priopćenju sa zatvorene sjednice vlade, navedeno je da se, s obzirom da je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će RH tek zastupati prema drugim državama članicama na sastanku ECOFIN-a, a kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju.

Navedeno je da je, dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska.

Također, u priopćenju stoji da će vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima RH, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor.

Utvrđen je odgovor Republike Hrvatske na pisma službene obavijesti i obrazložena mišljenja Europske komisije, broj 2021/2014, u vezi s invazivnim stranim vrstama, broj 2021/2042, u vezi s lučkim uslugama, broj 2020/0437, u vezi s ambalažom i ambalažnim otpadom, broj 2020/0436, u vezi s otpadom, broj 2020/0435, u vezi s odlagalištima otpada te broj 2020/0434, u vezi s otpadnom električnom i elektroničkom opremom. Uobičajeno je da se sadržaj korespondencije s Europskom komisijom u ovakvim slučajevima javno ne objavljuje.

Donesene su i odluke o provođenju mjera osiguranja i zaštite a kako je ta točka označena stupnjem tajnosti "povjerljivo" ne može se objaviti.

Vlada je usmeno izviještena o stanju iskorištenosti sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova u Republici Hrvatskoj, a usvojeni su pregledi zakonskih i podzakonskih prijedloga kojima RH preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2021. Riječ je o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine Europske unije.

Razriješenja i imenovanja

Što se tiče kadrovskih pitanja, zbog isteka mandata razriješen je dio dosadašnjih članova Upravnoga vijeća Hrvatskoga hidrografskog instituta - brigadir Dragiša Konsa, dr. sc. Goran Petrović, Danka Mihaljević, Zoran Ničeno, Nada Ujević i mr. sc. Goran Olujić. Imenovan je i dio novih članova - Dragana Zovko, dr. sc. Goran Petrović, Danka Mihaljević, Zoran Ničeno, Ivana Medarić i Gordan Kačić.

Donesen je zaključak kojim se predlaže Skupštini društva Zračna luka Dubrovnik d.o.o. da se Frane Luetić imenuje za direktora društva do imenovanja direktora putem javnoga natječaja, na razdoblje od najduže šest mjeseci, jer mu mandat završava 6. kolovoza ove godine. 

Utvrđen je Prijedlog odluke o razrješenju dijela dosadašnjih članova Upravnoga vijeća Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, zbog isteka mandata s danom 6. listopada 2021., te Prijedlog odluke o imenovanju dijela članova Upravnoga vijeća Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata s danom 7. listopada 2021. Tako se predlaže razrješenje i ponovno imenovanje Nele Kušanić, Marija Reljanovića, dr. sc. Nikice Barića i dr. sc. Davora Marijana. Prijedlozi odluka upućeni su Hrvatskom saboru na donošenje.

Državnoj službenici Tamari Poljarević ponovno je dano ovlaštenje za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za ljudska prava, nacionalne manjine i etiku u Ministarstvu pravosuđa i uprave s danom 22. srpnja 2021., do provedbe javnoga natječaja za imenovanje ravnatelja te uprave, a najduže do šest mjeseci, jer joj ovlaštenje istječe 4. kolovoza 2021.

Ponovno je dano ovlaštenje državnom službeniku Danijelu Škugoru za obavljanje poslova glavnoga tajnika Ministarstva pravosuđa i uprave, s danom 6. kolovoza 2021., do imenovanja glavnoga tajnika temeljem provedenog postupka po natječaju, a najduže na razdoblje od šest mjeseci, jer mu istječe ovlast 5. kolovoza ove godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini