ZAGREB

Ministarstvo branitelja najoštrije osudilo podizanje spomenika Mladenu Bratiću

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Ministarstvo hrvatskih branitelja u petak je najoštrije osudilo podizanje spomenika generalu bivše JNA Mladenu Bratiću u novosadskom kompleksu srbijanske vojske smatrajući nedopustivim i neprihvatljivim veličanje zločinaca agresorske JNA.

"U mjesecu kada se s tugom i boli prisjećamo žrtve Vukovara, s druge strane Dunava, u Republici Srbiji koja je izvršila agresiju na Republiku Hrvatsku, otkriva se spomenik osobi izravno odgovornoj za zločine počinjene u Vukovaru", priopćuju iz Ministarstva branitelja te ističu da je otkrivanje tog spomenika u Novom Sadu najgora uvreda žrtvama zločina koji za posljedicu ima najveću masovnu grobnicu nakon Drugog svjetskog rata. 

Poruke koje dolaze iz Srbije provokacija su, kažu, svim vukovarskim žrtvama iz Domovinskog rata, obiteljima poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja i civila, kao i onih čija je sudbina još uvijek nepoznata, zatočenicima srpskih koncentracijskih logora i svima prognanima iz svojih domova, provokacija su Hrvatskoj kao samostalnoj i suverenoj državi, obranjenoj i oslobođenoj u Domovinskom ratu.

Mladen Bratić bio je sljedbenik zločinačke politike Slobodana Miloševića i izvršitelj nedjela ozloglašene Jugoslavenske narodne armije. Kao zapovjednik napada na Vukovar, Bratić je bio jedan od predvodnika velikosrpske politike, za koju je odgovoran cijeli tadašnji politički i vojni vrh Srbije, a posljedica te politike je tromjesečna opsada Vukovara tijekom koje je ubijeno više od 2.700 ljudi i grad razoren do neprepoznatljivosti, navodi ministarstvo.

Hrvatska ponovno trpi velikosrpsku agresiju

Takvi postupci Republike Srbije, koji se u raznim oblicima godinama ponavljaju, konstantni su pokušaji revizije povijesti i "podjele krivnje", što, poručuju iz ministarstva hrvatskih branitelja, nije i ne može biti prihvatljivo.

Stoga, pozdravljaju odluku Vlade RH i Ministarstva vanjskih i europskih poslova o upućivanju diplomatske note Republici Srbiji kojom se izražava najoštriji prosvjed zbog otkrivanja spomen-ploče Bratiću.

"Taj sramotan čin još je jedan u nizu neprihvatljivih poteza koje podupire i vlast Srbije, suzbijajući time sve dosadašnje napore normalizacije odnosa, kojima je preduvjet i otkrivanje informacija o nestalim osobama. Suživot i suradnja na svim područjima otežana je i gotovo nemoguća dok Hrvatska ponovno trpi velikosrpsku agresiju, ovaj put bez oružja, ali s obezvrijeđenim žrtvama", poručuje Miniarstvo branitelja u priopćenju.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater