ČAKOVEC

Ministar Pavić u Čakovcu uručio 34 ugovora o financiranju projekata

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić posjetio je u četvrtak Čakovec, gdje je uručio 34 ugovora o financiranju projekata s područja Međimurske i Koprivničko-križevačke županije.

 Izrazivši zadovoljstvo što je u Međimurje stigao da bi dodijelio novac za sufinanciranje europskih projekata, ministar Pavić je podsjetio kako je ova Vlada ugovorila, to jest "podigla ugovoreno s devet posto na sadašnjih 77 posto", a dosad je isplaćeno tri milijarde eura. "Isto tako, imamo Nacionalni fond za pomoć za sufinanciranje postojećih europskih projekata", rekao je.

Pavić je dodao kako je od 300 milijuna kuna Fonda u ovoj godini u četvrtak dvjema županijama dodijeljeno više od 30 milijuna, a riječ je većinom o energetskim obnovama škola, vrtića i centara kojima je potrebno sufinanciranje i koji su se prijavili na natječaj.

"Ovime smo združili dvije županije i vjerujemo da će ovo biti znatan poticaj gradonačelnicima, načelnicima i županima tih dviju županija u provođenju takvih europskih projekata na njihovim područjima", zaključio je ministar Pavić.

Ministar je tijekom boravka u Čakovcu održao radni sastanak s međimurskim županom Matijom Posavcem, koji je istaknuo kako su dodijeljena financijska sredstva iznimno važna za Međimursku županiju.

"Važna su zbog toga što je županija kao institucija najveći investitor u Međimurju. Povukli smo puno europskih sredstava, tako da samo ona komponenta sufinanciranja koju županija kao partner ili nositelj projekta mora osigurati premašuje ukupno proračun koji županija ima", rekao je Posavec.

Istaknuo je zadovoljstvo što se država uključila u sufinanciranje tih projekata jer to, istaknuo je, znači kvalitetniji i brzi završetak tih projekata, a u konačnici bolju i kvalitetniju uslugu građanima.

"Od Županijske bolnice u Čakovcu, Doma za starije i nemoćne osobe, škola, vrtića, obnova zgrada, dakle sve što je vezano uz javnu infrastrukturu, Ministarstvo regionalnog razvoja će sufinancirati. Činjenica je da su prepoznali dobre i kvalitetne projekte i to mi je drago", rekao je međimurski župan.

Gleda li se prema broju stanovnika i površini, Međimurska županija je među vodećima u povlačenju europskog novca, podsjetio je i dodao da je važno što je riječ o novcu koji je vezan uz obrazovanje i zdravstvo.

"Imate li dostupnije obrazovanje i zdravstvo, znači da se borite za bolju Hrvatsku, znači da želite dati i dajete kvalitetniji život i uslugu stanovnicima, i to je nama važno", istaknuo je Posavec i dodao da je Međimurska županija, otkako je Hrvatska ušla u Europsku uniju, iz EU fondova povukla gotovo dvije milijarde kuna.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter