SPLIT

Ministar Pavić: Ove godine ulaže se 2,5 milijarde kuna u programe zapošljavanja


Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić rekao je u utorak u splitskoj Županijskoj komori, kako je u mandatu ove Vlade izdvojeno najviše sredstava za zapošljavanje nego ikada ranije, a da se ove godine ulaže 2,5 milijarde kuna u programe zapošljavanja. 

"Nikad više sredstava za zapošljavanje nije bilo u povijesti Hrvatske, jer ove godine ulažemo 2,5 milijardi kuna u programe zapošljavanja, od čega je 1,6 milijardi kuna u mjere aktivne politike i 900 milijuna kuna u specijalizirane programe", istaknuo je ministra Pavić u Županijskoj komori Split na predstavljanju aktivne politike zapošljavanja organiziranog za poslodavce u Splitsko-dalmatinskoj županiji.  Dodao je kako se ova sredstava žele usmjeravati u privatni sektor.

Po Pavićevim riječima, ukupno u zadnje dvije godine u Hrvatskoj je uloženo više od 4,5 milijardi kuna za zapošljavanje što se, naglasio je, "može vidjeti da daje rezultate."

 

Najveći problem u Hrvatskoj je pronaći kvalificiranu radnu snagu

"Iako imamo rekordno nisku nezaposlenost, od oko 134.000 nezaposlenih (prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje), raste zaposlenost tako da je 71.000 zaposlenih više nego godinu dana ranije," kazao je Pavić.

Dodao je kako je trenutačna stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj 8,6 posto a europski prosjek stope nezaposlenosti je 7,1 posto, te da u Hrvatskoj "itekako ima posla."

Što se tiče tržišta rada, naglasio je ministar Pavić, "najveći problem u Hrvatskoj je pronaći kvalificiranu radnu snagu."
Rekao je i kako ga veseli što rastu prosječne plaće, te plaće u turizmu i građevini.

"Svjesni smo i pitanja iseljavanja te radimo brojne demografske mjere," kazao je Pavić.
 Na novinarske upite Pavić je komentirao i aktualnu situaciju u brodogradilištu "Uljanik" , istaknuvši da je Vlada RH ispunila svoje obećanje osiguravši dvije plaće, za srpanj i kolovoz.
"Uljanik je privatna tvrtka i treba vidjeti što se tamo dešava," kazao je.

Upitan je li spreman za mirovinsku reformu koja bi trebala stupiti na snagu od 1. siječnja 2019. godine, ministar Pavić je odgovorio potvrdno.
"Još se rade finalna usuglašavanja," kazao je.

Na dodatni upit koji su ključni noviteti te reforme Pavić je odgovorio:"Ono što mogu reći je da usuglašavamo završne detalje mirovinske reforme koja kreće od 1. siječnja, a uskoro ćemo iskomunicirati detalje prema medijima," dodao je.

 Komentirajući isključenje Darka Milinovića iz HDZ-a, Pavić je rekao da "svatko traži svoj put."
  "Stranka i Predsjedništvo, odnosno Visoki sud časni HDZ-a je odlučio (o isključenju). Prema tome, vrlo je jasno koje su stvari u dopuštene u stranci a koje nisu," dodao je. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater