hoće - neće u školu

NASTAVA: Božinović bi produžio praznike. Fuchs ne da: JA NE BIH ZATVARAO ŠKOLE. Odluku prepušta lokalnim stožerima

| Autor: Glas Istre
( Foto: Josko Ponos / CROPIX)

( Foto: Josko Ponos / CROPIX)


- Pojačat ćemo kontrolu postojećih mjera, posebno kada je riječ o nošenju maski u zatvorenim prostorima. Četvrtina zaraženih nam u posljednje vrijeme dolazi iz školskog sustava, moramo vidjeti kako iskoristiti nadolazeće blagdane, da se možda produlji neodlazak u školu za dva dana oko praznika Svih Svetih - kazao je šef Stožera, Davor Božinović. No, u obrazovnom sustavu imaju drugačije planove i ne planiraju intervenirati u svoj kalendar.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja neće mijenjati kalendar školske godine, niti učenicima produljivati jesenske praznike predviđene do srijede, 3. studenoga, potvrdio je Jutarnjem glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja, Božo Pavičin.

U Ministarstvu smatraju kako nema potrebe za donošenjem odluke o produljenju školskih praznika na nacionalnoj razini, zahvaljujući postojećem modelu po kojemu svaka škola, odnosno županija, samostalno donose odluke o prelasku na online nastavu.

- Kao i čitave prošle školske godine, tako i sada, prelazak na online nastavu predviđa se za onu sredinu gdje se pojavi potreba zbog većeg broja zaraženih učenika. Uz takav model, nema smisla da djeca na pojedinim područjima ne idu u školu ako nemaju nijednog zaraženog učenika ili imaju tek mali broj njih, kaže Pavičin.

Jesenski praznici, vezani uz blagdan Svih Svetih, traju 2. i 3. studenoga, pa ostaje mogućnost da pojedine lokalne sredine s većim broje zaraženih učenika donesu odluke o prelasku na online nastavu 4. i 5. studenoga (četvrtak i petak), odnosno i dulje.

U Ministarstvu navode kako zasad nije stigao niti jedan zahtjev osnivača za prelaskom na online nastavu, a po neslužbenoj informaciji, o prelasku na C model razmišljaju u Istarskoj županiji. Lokalni stožer odluku bi trebao donijeti sutra.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs bio je gost RTL Danasa u kojem je komentirao aktualne koronavirus brojke u školama koje se samo povećavaju.

Kaže kako će o tome hoće li djeca nakon jesenskih praznika djeca ići na online nastavu, odlučivati lokalni stožeri: "Na osnovu lokalne epidemiološke situacije. Sve mjere ostaju iste kao što su i bile. Naš model koji se pokazao jako dobrim prošle godine, preuzet od Svjetske zdravstvene, da pače sve ostale zemlje su upravo prešle na taj model, u ovom trenutku i one zemlje koje su imale najveći lockdown i imale su zatvorene škole primjenjuju ovaj model. Dakle, sjetite se, Slovenija, Austrija, Austrija sad pooštrava mjere za one koji nisu cijepljeni, ali škole ostaju otvorene. Koliko ja znam na današnji dan svega dvije zemlje imaju online nastavu, ja mislim da je jedna Makedonija, a druga Latvija ili Litva, ne znam, nisam sto posto siguran, ali jedna od te dvije zemlje."

Kaže kako će lokalni stožeri donijeti svoje odluke, ali kako po logici, ako djeca već imaju praznike, da lokalni stožeri mogu donijeti odluku online nastavi ta dva dana.

Kaže kako imamo problem jer je veći broj djece zaražen u školama u odnosu na prošlu godinu: "Ako se sjetite, prošle godine smo rekli, neće biti problema kod djece i nije ih bilo, svega dva posto, sada naravno i to smo rekli ranije da će se pojaviti s obzirom da virulentnost delta soja, on je puno zarazniji, prema tome, je našao mogućnost tom svojom mutacijom da probije djelomično imuni sustav i postao je zarazniji i za djecu."

Fuchs kaže kako nije problem u produljenju praznika: "Bitna stvar s epidemiološke pozicije, da djeca, ajmo reći nisu grupirana u školi. Prema tome, nemojmo micati praznike. Vi se vjerojatno referirate na izjavu djelomično ministra Božinovića."

Dodaje kako oni o tome i razgovaraju. Također objašnjava kad se produljuju praznici da to sa sobom povlači i mijenjanje stanica.

Kaže kako lokalni stožeri mogu donijeti odluku o online nastavi, ako veliki broj zaražene djece ili lošu epidemiološku situaciju: "I to se može napraviti odmah i može se naravno i ova dva dana generalno napraviti, ali ako proglašavate prelazak nacionalni na online nastavu, morate donijeti odluku na razini Vlade i morate jednako tako tu unutra sukladno zakonodavstvu reći kada će se djeca vratiti u školu, a što ako situacija tada ne bude bolja."

Kaže kako proglašavanje online nastave na nacionalnoj razini nije opcija: "Opcija je lokalno, a mi ćemo razgovarati, ako što smo i do sada, sa svakom županijom, sa svakim županom, to nama nije problem. Mi komuniciramo stalno s njima pa ćemo sve te varijante prodiskutirati."

Kaže kako je jako bitno je li odraslo stanovništvo cijepljeno, odnosno preboljelo covid-19. Naveo je za primjer Varaždinsku i Međimursku županije: "Djeca ne završavaju s teškim kliničkim slikama. Problem je upravo u onom dijelu da mogu prenijeti virus ukućanima. Ali oprostite, 48 posto ovog našeg stanovništva se nije cijepilo."

Kaže kako on ne bi zatvarao škole, ali kako je problem u tome što ne mogu dignuti procijepljenost stanovništva.

Za kraj se osvrnuo na mentalno zdravlje djece, što zbog pandemije, što zbog online nastave. Naglasio je kako upravo zbog tog inzistiraju na individualnim pristupom: "Da ta online nastava bude što je moguće   manje prisutna u našem obrazovnom sustavu jer pored toga što ona nikad ne može biti takva koliko god se mi kleli u tehnologije i načine takvih alata podučavanja, oni nisu dobri."

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of