PULA

Miletić najavio potpunu digitalizaciju Istre

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


IDS-ov kandidat za istarskog župana Boris Miletić najavio je u petak potpunu digitalizaciju Istre ističući da će biti regija koja "pametno kombinira svoje autohtone vrijednosti, svoju tradiciju i najsuvremenija dostignuća digitalne tehnologije".

"Najbogatija društva na svijetu u pravilu su društva koja su napravila najveće iskorake u digitalizaciji. Tu nije stvar samo softwera i hardwera, nego načina razmišljanja. Uvjeravam vas kako će Istra biti u tom klubu te kako će digitalizacija biti bitan dio našeg brenda", rekao je na predstavljanju programskog poglavlja o digitalizaciji, koje je u istarskome narodnom kazalištu u Puli bilo popraćeno videoprezentacijom.

Govoreći o digitalizaciji, Miletić je istaknuo da je to proces koji je potpuno promijenio svijet te kako je Istra u nacionalnim okvirima šampion digitalizacije iako Hrvatska kao zemlja kasni za razvijenim zemljama.

"Digitalizacija je karta budućnosti, taj proces nema alternative i nije stvar izbora. Pitanje je jedino tko će u tom procesu biti pobjednik. Naš cilj je da imamo 100 posto digitaliziranu javnu upravu i da pomognemo gospodarstvu da se digitalizira jer je digitalizacija jedan od dva fokusa Europske komisije u ovom proračunskom razdoblju", rekao je.

Miletić od države očekuje da istarskim poduzetnicima omogući korištenje EU fondova za tu svrhu, a kaže da da će im Istarska županija biti potpora u pripremi projekata i prijavne dokumentacije. 

Među mnogim projektima i mjerama koje namjerava provesti u području digitalizacije, kandidat IDS-a za istarskog župana istaknuo je potpunu digitalizaciju regionalne i lokalne samouprave te je najavio da će sve javne usluge biti digitalne i dostupne online. 

Također, poručio je Miletić, poduzećima će se u digitalizaciji poslovanja pružati maksimalna potpora uz poticajni financijski okvir.

Naglasivši kako će se županija fokusirati na razvoj IT sektora u Istri i na provedbu Strategije digitalne transformacije Istarske županije, Miletić je poručio kako je potpora županije razvoju STEM studija neupitna te da će joj prioritet biti povezivanje znanstvene zajednice i gospodarstva. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater