ZAGREB

Marko Đurin novi rektor Papinskog Hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Marko Đurin, svećenik Varaždinske biskupije i dosadašnji vicerektor, imenovan je novim rektorom Papinskog Hrvatskog zavoda svetog Jeronima u Rimu, priopćio je u utorak Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije (HBK) u Zagrebu.

 Velečasnog Marka Đurina, dosadašnjeg vicerektora Zavoda, novim rektorom Papinskoga Hrvatskog zavoda svetoga Jeronima u Rimu, imenovala je Kongregacija za kler, dekretom od 9. siječnja 2020., na mandat od pet godina, izvijestio je predstojnik Tiskovnog ureda HBH Zvonimir Ancić.

 Hrvatski biskupi su, u skladu sa statutima Zavoda, nakon što je dotadašnji rektor mons. Bože Radoš imenovan za varaždinskog biskupa, predložili vlč. Marka Đurina za novoga rektora. O njegovom imenovanju Kongregacija je obavijestila aktualnog predsjednika Biskupske komisije HBK i BKBIH za Papinski Zavod mons. Matu Uzinića, dubrovačkog biskupa.

 Marko Đurin rođen je 1985. godine u Varaždinu. Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju završava 2003., a akademske godine 2003./2004. upisuje se na Katolički bogoslovni fakultet (KBF) Sveučilišta u Zagrebu, te istovremeno ulazi u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište kao kandidat Varaždinske biskupije. Diplomirao je 2008.,  a za prezbitera je zaređen 2009. u Varaždinu, gdje je obavljao službu biskupskog tajnika i predstojnika Ureda za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

 U rujnu 2012. biskup Josip Mrzljak šalje ga u Rim na poslijediplomski studij iz teologije braka i obitelji na Papinski institut Ivan Pavao II. za studije o braku i obitelji, gdje je magistrirao u lipnju 2014. te nastavio studij prema doktoratu. Od jeseni 2012. godine boravi u Papinskom Hrvatskom zavodu sv. Jeronima.

Godine 2013. imenovan je vicerektorom Papinskog Zavoda, a sada je imenovan novim rektorom Zavoda.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum