ZAGREB

Marić: Vlada ne ignorira nikoga, trebamo mijenjati sustav plaća

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministar financija Zdravko Marić poručio je u utorak kako Vlada ne ignorira nikoga kada se radi o pitanju plaća, već se, ustvrdio je, od prvog dana uhvatila u koštac s problematikom sustava plaća koji se treba mijenjati.

 "U četvrtak je opet sastanak, prošli tjedan je bio sastanak. Mi dolazimo na te sastanke za razliku od nekih drugih i dolazit ćemo i dalje. Dakle, nitko ne ignorira", izjavio je Marić novinarima nakon užeg kabineta Vlade, upitan kako tumači opći štrajk školskih učitelja i nastavnika. 

 "Od prvog dana smo se uhvatili u koštac s problematikom plaća i svjesni smo da se taj sustav treba početi mijenjati, redizajnirati, redefinirati. Ako se ne bude nešto promijenilo, imat ćemo i dalje jedan kompleksan sustav koji je dosta nerazumljiv, a mi kao poreznici svi skupa ne znamo što plaćamo", istaknuo je Marić.

Glagol "ignorirati" ne stoji pri ovoj Vladi

 Naglasio je kako se plaće cijelo vrijeme povećavaju te kako će se taj trend nastaviti. "Vidjeli se prijedlog proračuna za iduću godinu, plaće zajedno s mirovinama opet su na prvom mjestu", rekao je i dodao kako "glagol 'ignorirati' baš i ne stoji pri ovoj Vladi".

 Nije htio odgovoriti na prozivke iz Ministarstva obrazovanja kako su za sadašnju situaciju sa sindikatima glavni krivci Ministarstvo rada te Ministarstvo financija.

 "Ne bih prozivao nikoga, ako to drugi čine, ja neću. U medijskom načinu komunikacije neću sudjelovati", kazao je Marić i dodao kako je uvijek sa sindikatima komunicirao na sastancima te će se toga i dalje držati.

Prosvjetni radnici i učenici ovo nisu zaslužili

 Marić je rekao kako iz perspektive građana, odnosno roditelja, djece i učitelja, prosvjetni radnici i njihovi učenici "ovo nisu zaslužili", izrazivši žaljenje što se sve "prelama preko učitelja i učenika". "Kada sve skupa gledate, mogu odgonetnuti što se krije iza ovoga svega", naveo je Marić bez pojašnjenja na što točno misli.

 Nije htio precizirati smatra li da netko onda manipulira s učiteljima.

 "To nisam rekao i neću nešto takvo zaključivati. Učitelji su jedan od stupova našeg društva, inteligentni i pametni ljudi koji obrazuju našu djecu, oni to jako dobro znaju i iščitavaju", ocijenio ministar.

Ne znam zašto imamo najdulji štrajk koji pamtim

  Poručio je kako ne zna zašto u državi imamo najdulji štrajk koji pamti.

  "Ukupno 18,3 posto samo na osnovici je porast plaća. Kada je Vlada 2013. donijela jednostranu odluku o snižavanju koeficijenata nije bilo baš ovakvih reakcija, ne pamtim da je bio štrajk, ne pamtim ovakve reakcije sindikalnih čelnika, kao da je to tada bilo jednostavnije kada se smanjuju plaće, nego kada se povećavaju", kazao je Marić.

 U problematiku sudske zabrane štrajka nije htio ulaziti. "Mogu se referirati samo na financijski dio. Ponavljam, evidentno je da argumentacija i financijski razlozi očito nisu primarni", rekao je.

 Na pitanje hoće li nadoknada nastave skupo stajati državu, odgovorio je kako bi se svi skupa trebali zapitati u kakvoj smo se situaciji našli.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini