ZAGREB

Malenica: Za HDZ je Đurđević neprihvatljiva kandidatkinja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica poručio je u četvrtak kako je za HDZ neprihvatljivo da je kandidatkinja predsjednika Republike za predsjednicu Vrhovnog suda Zlata Đurđević pristala biti kandidatkinjom protivno odredbama Zakonu od sudovima.

''Od početka smo jasno rekli da je Đurđević pristala sudjelovati u protuzakonitoj proceduri izvan javnog poziva i biti kandidat protivno odredbama Zakonu o sudovima. Za HDZ je to neprihvatljivo'', rekao je Malenica novinarima.

Ocijenio je da se Vlada ne miješa u izborni proces time što je ukazala na određene problematične dijelove programa Zlate Đurđević, u kojem ona nizom argumenata implicira da bi bio bolji izbor sudaca u Hrvatskom saboru.

Malenica kaže kako bi vraćanje izbora sudaca "u doticaj s Hrvatskim saborom i političkim strankama" bio korak unatrag, to bi Europska komisija okarakterizirala kao udar na neovisnost sudstva i svrstala nas u krug zemalja u kojima ne postoji vladavina prava.

''Mi smo od izmjena Ustava 2010. i kroz izmjene Zakona o sudovima zadnjih nekoliko godina unaprijedili način izbora sudaca kroz jačanje Državnog sudbenog vijeća, jasnije propisivanje načina bodovanja i ocjenjivanja sudaca. Taj sustav je po meni jako dobar i nema onih manjkavosti na koje ukazuje Đurđević'', dodao je.

Upitan zašto je Vlada iznijela dio programa Zlate Đurđević umjesto da je taj program došao pred saborske zastupnike radi analize, Malenica je odgovorio kako Vlada može iznijeti mišljenje s obzirom da je predlagač zakonskih izmjena.

Milanovićeve tvrdnje su promašene i kontradiktorne

Prokomentirao je i ocjenu predsjednika Zorana Milanovića da funkcija budućeg predsjednika Vrhovnog suda ne može donijeti promjene u pravosuđu.

''Milanović je prije nekoliko mjeseci tvrdio da je predsjednik Vrhovnog suda reformator hrvatskog pravosuđa, a sada tvrdi da je ta funkcija simbolična. Tvrdio je i da bi se HDZ-ovi zastupnici trebali izuzeti od glasanja za predsjednika najvišeg suda zbog postupka koji se vodi na tom sudu. Treba uzeti u obzir da dosad predsjednik Vrhovnog suda, osim u nekim iznimkama 90-ih godina, u pravilu nije sudjelovao u takvim postupcima'', kazao je.

Ocijenivši da su Milanovićeve tvrdnje ''promašene i kontradiktorne'', Malenica je rekao da bi se u takvim predmetima predsjednik Vrhovnog suda trebao izuzeti jer predsjednika najvišeg suda imenuje Hrvatski sabor.

Upitan za dinamiku Uskokovog i DORH-ovog ispitivanja odbjeglog Zdravka Mamića, Malenica je ocijenio da tužiteljstvo radi sukladno svojim mogućnostima i tehnici koju posjeduje. ''Vjerujem da će ubrzo završiti taj dio'', kazao je.

Ministarstvo pravosuđa smatra kako sporazum između Hrvatske i BiH sadrži određene manjkavosti u dijelu zamjenjivanja kazne zatvora novčanom kaznom, mogućnosti eventualnog drastičnog smanjenja kazne kada sudovi u BiH primjenjuju zakonodavni okvir na naše činjenično stanje i  to što pravosuđe u BiH ne poznaje djelomično uvjetnu osudu.

''O tome ćemo razgovarati u idućih mjesec dana. Cilj bilateralnog sporazuma je da se odluke naših sudova u smislu trajanja kazne u najvećoj mogućoj mjeri ispoštuju u drugoj državi'', poručio je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of