ZAGREB

Komora: Ako se utvrdi pogreška medicinske sestre slijedi postupak pred Sudom komore

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) izrazila je u četvrtak sućut obitelji pacijenta preminulog tijekom hemodijalize u čakovečkoj bolnici i najavila da će, utvrdi li se da se radilo o pogrešci medicinske sestre, odlučiti o mogućem pokretanju postupka pred Sudom HKMS-a.

HKMS u priopćenju poziva javnost i medije da ne donose apriori javnu osudu o krivnji prije nego što nadležna državna tijela utvrde sve relevantne činjenice.

"Nakon što HKMS dobije službeni dokument od Ministarstva zdravstva o nalazu zdravstvene inspekcije vezano uz okolnosti ovog tragičnog događaja, odlučit će o eventualnom pokretanju postupka pred Sudom Komore, sukladno nalazu resornog ministarstva, ako taj nalaz doista utvrdi da se radi o pogrešci medicinske sestre", stoji u priopćenju.

Predsjednik HKMS-a Mario Gazić kaže da godinama upozoravaju na značajan nedostatak medicinskih sestara i njihovu preopterećenost opsegom posla i brojem pacijenata.

Zbog epidemije koronavirusa medicinske sestre, kao i svi drugi zdravstveni djelatnici, imaju dodatno otežane uvjete rada i dodatno radno opterećenje, a u čakovečkoj bolnici do pune sistematizacije radnih mjesta i optimalnog funkcioniranja nedostaje čak šezdesetak medicinskih sestara, navodi Gazić.

Za teže povrede pravila Sud HKMS-a može izreći različite mjere: ukor, javni ukor, novčana kazna, privremeno oduzimanje odobrenja za samostalan rad (licence) od mjesec dana do godine dana i trajno oduzimanje odobrenja za samostalan rad.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum