RIJEKA

Komadina: U izradu županijskog proračuna uključena i oporba

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina u ponedjeljak je izjavio da su županijske vlasti u izradu proračuna uključile i oporbu u Skupštini, kako bi se ostvario konsenzus oko proračuna te izbjegle političke posljedice koje bi mogle dovesti i do novih izbora.

Komadina je na konferenciji za novinare rekao da su, zbog aktualne situacije u kojoj u Županijskoj skupštini ne postoji većina, promijenili metodologiju izrade proračuna.

"Mnogo se više razgovara s oporbom i priređena je radionica o izradi proračuna na kojoj se prikazalo kako se radi proračun, što su izvorni prihodi, temeljni rashodi i drugo. Nacrt prijedloga proračuna će se dostaviti na dodatne konzultacije s predstavnicima predstavničkog tijela, prije nego što ga uputimo u službenu proceduru u Županijskoj skupštini", kazao je.

Ustvrdio je kako će se tako osigurati da i prijedlozi druge političke grupacije uđu u proračun.

Nema mnogo slobode u raspodjeli iznosa u proračunu

Dodao je kako do sada nisu dobili konkretne prijedloge projekata ili mjera druge strane, ali i istaknuo da je proračun realan i održiv, s većinom namjenskih prihoda i rashoda, tako da nema mnogo slobode u raspodjeli iznosa.

Komadina se požalio da porezne reforme redovito "odrežu" dio županijskog proračuna koji bi mogao predstavljati porast, tako da PGŽ, kao razvijenija županija, stagnira u visini proračuna.

"Uprosječuju se županije, onima ispod prosjeka država nadoknađuje proračunske iznose iz novaca koje alimentiraju razvijeniji", poručio je i istaknuo da promjena teritorijalnog ustroja nema smisla bez temeljite decentralizacije fiskalne i funkcionalne države.

 "Preuzeli smo dio poslova od države koje ona nije dobro obavljala, unaprijedili ih, ali to košta naše porezne obveznike i građane", rekao je Komadina.

Koalicija SDP-PGS-IDS-HSU-HSS je do dopunskih izbora za predstavnike nacionalnih manjina imala 17 vijećnika. Na dopunskim izborima izabran je Ivo Vidotto kao nezavisni kandidat talijanske manjine, kojeg je na izborima poduprla koalicija na čelu s SDP-om, te dvoje predstavnika srpske nmanjine s liste SDP-SDSS-PGS-IDS-HSU-HSS.

SDP-ova koalicija s 20 županijskih vijećnika

Tako u novom sastavu, s nedavno izabranim vijećnicima nacionalnih manjina, primorsko-goranska Županijska skupština ima 44 člana, a SDP-ova koalicija s tri nova vijećnika ima 20 glasova. 

U primorsko-goranskoj Županijskoj skupštini HDZ ima 12 vijećnika, pet je vijećnika Akcije mladih i Unije Kvarnera, tri su vijećnika s nezavisne liste Ive Rinčić i dva vijećnika Mosta, ukupno njih 22.

U Županijskoj skupštini još su i dva vijećnika Možemo!.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini