PODACI HZJZ

Koliko je umrlih i hospitaliziranih bilo cijepljeno, a koliko nije? Ovo su brojke

"Tragično je promatrati kad mlađe osobe umiru samo zato jer nisu cijepljene", kaže zamjenice ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin

| Autor: Glas Istre
(HINA/EPA)

(HINA/EPA)


Hrvatska se suočava s ogromnim porastom broja novozaraženih, danas ih je bilo 4571 na 13.083 testirana, dok je 26 osoba preminulo. U Zagrebu je svaka druga testirana osoba pozitivna na covid, a prema riječima zamjenice ravnatelja HZJZ-a Ivane Pavić Šimetin, za dva tjedna će preminuti od 45 do 46 ljudi od današnjeg broja zaraženih. Prema posljednjim podacima HZJZ-a vidljivo je da sve osobe ispod 50 godina koje su umrle od covida od 25. rujna do 24. listopada - nisu bile cijepljene.Ilustracija

Tablica HZJZ

U KB-u Dubrava, jedinoj covid-bolnici u zemlji, napravili su analizu koja je pokazala da je dob hospitaliziranih osoba koje su cijepljene u prosjeku 10 godina veća od onih koji nisu cijepljeni. Dr. Bruno Baršić, voditelj Kriznog stožera KB-a Dubrava, ističe kako se vidi pozitivan efekt cjepiva.

"Imamo vrlo konkretne podatke u našoj klinici. 19 posto naših bolesnika je cijepljeno najmanje jednom dozom. Kada smo ih usporedili s necijepljenima, njihova dob je u prosjeku 10 godina starija od necijepljenih. Znači, obolijevaju starije osobe, čiji je imunosni odgovor slabiji", rekao nam je dr. Baršić.

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin za Index je istaknula kako imaju fenomen da u dobi od 55 godina na niže sve osobe koje su preminule od covida nisu bile cijepljene.

"Umrlo nam je najmanje 25 osoba ispod 40 godina. Nijedna nije cijepljena. Ovi koji su cijepljeni i preminu, a mislim na dob od 55 do 70 godina, uz covid imaju neku bolest, ili su u terminalnoj fazi raka, imaju cirozu jetre, i svaka od tih osoba je zbog svog zdravstvenog stanja na kraju životnog puta. To su osobe koje radi svoje bolesti imaju oslabljen imunološki sustav", kazala nam je Pavić Šimetin.

Za cijepljene osobe u dobi 70 plus godina, koje su preminule, navodi kako je riječ o onima koji imaju neku vrstu komorbiditeta, a koji su karakteristični za tu dob, bilo da je riječ o debljini, dijabetesu ili visokom tlaku.

Posebno naglašava kako se izuzetno rijetko događa da preminu cijepljene osobe između 50 i 55 godina, dok im, kao što je već navela, ispod 50 godina nije preminula nijedna cijepljena osoba.

"Zaista je tragično promatrati kad nam preminu osobe koje su mlađe od 50 i nemaju nikakav komorbiditet, neki imaju možda visok tlak ili predstadije dijabetesa, neki su pretili. No sve u svemu imamo zdrave ljude, koji da su se cijepili, sigurno ne bi preminuli. Da su primili samo jednu dozu, ne bi preminuli. U mjesec dana nam je preminulo 18 osoba ispod 50 godina. Neki od njih nisu imali nikakav komorbiditet. Nekoliko njih su bile potpuno zdrave osobe", kazala je za Index zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Navodi kako smrtnost od ukupnog broja novozaraženih iznosi najmanje jedan posto te da svaki stoti zaraženi umre od posljedica zaraze covidom.

"Stoga možemo računati da će 45 ili 46 osoba preminuti od ovih koji su se danas zarazili. To će uglavnom biti osobe starije životne dobi. I to možemo očekivati za otprilike dva tjedna", rekla je za Index Ivana Pavić Šimetin.

U KBC-u Rijeka čak 85 posto bolesnika u respiratornom centru nije cijepljeno.

"U našem respiratornom centru u 4. valu srednja dob preminulih necijepljenih bolesnika je 67 godina, a cijepljenih 74 godine. U respiratornom centru 85 posto ukupnog broja liječenih bolesnika u ovom periodu je bilo necijepljeno. Kad govorimo o preminulim cijepljenim osobama, riječ je o apsolutnom broju od 4 bolesnika koji su svi imali značajne komorbiditete", rekao je za Index ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić.

aj

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of