ZAGREB

KoHOM: Ispričnice za dugotrajno nepohađanje nastave u nadležnosti školske medicine

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) poručili su u ponedjeljak da obiteljski liječnici, sukladno Odlukama i Pravilnicima, nisu u mogućnosti dugotrajno osloboditi učenike nastave već je ta odluka u nadležnosti specijalista školske medicine.

Oni su se time referirali na jučerašnju izjavu ministra obrazovanja Radovana Fuchsa da se „djeca trebaju javiti svojim obiteljskim liječnicima koji će potom odlučiti o tome koje bolesti predstavljaju pojačan rizik, odnosno koje mogu predstavljati rizik“.

"Naime, Odlukom o provedbi preventivno-odgojnih mjera zdravstvene zaštite u osnovnim i srednjim školama razdvojila se preventivna  i kurativna zdravstvena zaštita školske djece. Tom odlukom poslove provedbe preventivno-odgojnih mjera školske djece i mladeži obavljaju doktori medicine - specijalisti školske medicine pri županijskim Zavodima za javno zdravstvo, dok brigu o liječenju bolesne djece preuzimaju liječnici specijalisti obiteljske medicine", navodi KoHOM u priopćenju. 

Kao i do sada u slučaju kraćih bolesti populacije školske djece, liječnici obiteljske medicine preuzet će liječenje i praćenje bolesnika iz školske populacije i izdavati će potvrde (ispričnice) za akutne bolesti te populacije duže od 3 dana, a prema osobnoj i stručnoj procjeni i temeljem pregleda. 

Glede smjernica HZJZ-a, za svaku izrazito vulnerabilnu osobu  ili osobu koja dijeli kućanstvo s izrazito vulnerabilnom osobom, izabrani liječnik opće/obiteljske medicine izdat će potvrdu o zdravstvenom stanju, postojećim kroničnim bolestima, ispis iz kartona (djelatnika, djeteta) temeljem koje će konačnu odluku o pohađanju nastave/radu na radnom mjestu djelatnika u predškolskoj/školskoj ustanovi, potrebi izuzeća od nošenja maske i ostalim budućim odrednicama i odlukama HZJZ-a za učenike donositi djelatnost nadležne školske medicine u suradnji s konkretnom školom i nadležnim epidemiologom.

Zahtjev za potvrdom lokalna škola treba podnijeti izabranom liječniku obiteljske medicine školskog djeteta ili zaposlenika. U situaciji nedostatnog broja dostupnih obiteljskih liječnika koji u situaciji proglašene pandemije uz sve obveze vezane uz COVID-19 obnašaju i skrb za sve ostale medicinske slučajeve, apeliramo na uključivanje svih dijelova zdravstvenog sustava kako bi se pacijentima olakšalo liječenje i dobivanje sve potrebne medicinske skrbi, stoji u priopćenju KoHOM-a.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater