ZAGREB

Klub SDP nije izbacio četvorku, ali problemi i dalje ostaju neriješeni

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na sjednici Kluba zastupnika SDP-a u utorak glasalo se o isključivanju četvero izbačenih zastupnika, no, odluka nije prošla što pak ne znači da je SDP došao do epiloga aktualnog problema jer predsjednik Peđa Grbin i dalje ustrajava da četvorka nije među članovima Kluba.

Sjednica Kluba koju je svojim potpisima zahtijevalo 18 zastupnika nije donijela rješenje kakva će biti sudbina četvero isključenih SDP-ovaca i hoće li definitivno ostati u Klubu.

Najprije je iz redova Grbinovih pristaša predloženo da o tome glasa Glavni odbor, za koji se pretpostavlja da u njemu ima sigurnu većinu, međutim, prijedlog je odbijen. Njegovi unutarstranački protivnici tumače da je riječ o manevru kojim je Grbin htio izbjeći prebrojavanje u Klubu, za koji se nagađa da ga ne kontrolira.

Grbin je potom na glasanje stavio prijedlog tko je za to da se četvero bivših SDP-ovih zastupnika isključi iz Kluba, i taj je prijedlog dobio - nula glasova.

U struji koja se protivi Grbinu, to je protumačeno kao pobjeda i unutarstranačko pomirenje.

“Zaključak Kluba SDP-a je usvojen jednoglasno – nema isključivanja članova SDP-a. Nastavljamo dalje raditi i graditi SDP”, izjavio je nakon 45-minutnog sastanka saborski zastupnik SDP-a Matko Kuzmanić, u ime 18 potpisnika.

“U SDP-u je prevladao razum, dosta je zle krvi. Ova poruka znači puno za budućnost SDP-a”, naglasio je optimistično. “Sukladno Poslovniku stavio je prijedlog o isključenju četvero članova na glasanje i nitko nije glasao za to. Ne znam zašto bi se nekoga sankcioniralo zbog drugačijeg mišljenja”, napomenuo je Kuzmanić.

“Grbin je bio i ostao moj predsjednik, bit će to i dalje, njegov legitimitet nisam nikad propitkivao. Kako sad funkcioniramo, nikad to neću raditi. Pobunio sam se samo na ukidanje ljudskih sloboda", poručio je.

Nijedan zastupnik nije glasao za to da se četvorici naših kolega uskrati članstvo. SDP i dalje ostaje najveća oporbena stranka, a Klub cjelovit. Svi, i predsjednik, su glasali da su protiv toga da se isključi članove iz Kluba SDP-a. Jednoglasno je to odlučeno. Najjači smo, zaključio je Kuzmanić.

Za razliku od njega, predsjednik stranke i Kluba Grbin ima nešto drugačije tumačenje i pojasnio je da su glasali o dva prijedloga – "jednom razumnom, da se odluka o sudbini članstva u Klubu prepusti Glavnom odboru i drugom, koji nije bio su skladu sa Statutom SDP-a, a to je da se nekog isključi iz Kluba".

"Drugu odluku Klub nije donio jer nije ni mogao, ona je protivna statutu SDP-a. Nažalost, među članovima nije prevladalo stajalište da ovo treba ići na Glavni odbor. Ja ću prenijeti na Predsjedništvu večeras i predložit ću da Glavni odbor odluči u kojem smjeru će Klub zastupnika i stranka ići dalje", pojasnio je čelnik SDP-a.

“Dio zastupnika je smatrao da kolege ne treba isključiti, a drugi dio da se ne može isključiti netko tko nije član Kluba pa ta odluka nije mogla dobiti podršku. Zato sam i govorio da odluku o isključivanju ne želim staviti na glasanje jer je bespredmetno, ali sam morao jer su kolegice i kolege iz Kluba na tome inzistirali. Imamo Predsjedništvo u 19 sati i ono će odlučiti hoće li to na Glavni odbor. Nažalost, situacija u SDP-u ide dalje”, odgovorio je Grbin na pitanje smatra li rezultat glasanja svojim porazom.

Grbin je glasao da situacija ide na Glavni odbor, rekao je, jer se radi o najvišem tijelu stranke koje “treba odlučivati o stvarima vezanim uz upravljanje SDP-om” te ponovio da je stav Predsjedništva jasan: četiri isključene osobe – Rajko Ostojić, Zvane Brumnić, Nikša Vukas i Marina Opačak Bilić - nisu članovi SDP-a ni Kluba SDP-a.

Ostane li priča ovakva, ustvrdio je Grbin, Klub i stranka imaju i dalje velik problem, da ne možemo funkcionirati, dogovoriti se oko osnovnih stvari jer opet, kad smo govorili o onome što je važno – programi ideje, rasprava je bila manje dinamična i aktivna, nego kad je bila riječ o unutarstranačkim odnosima.

Kad između dva tijela stranke imamo problem, onda imamo najviše tijelo – Glavni odbor, kazao je Grbin, najavivši sjednicu Glavnog odbora vjerojatno za 2 listopada.

U tijeku je sjednica Predsjedništva na kojoj se razmatraju odluke Kluba i traže izlaz iz vrlo nepovoljne situacije za SDP.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini