STRATEGIJA "KASTAV PAMETAN GRAD"

Kastav bike - pet električnih brdskih bicikala na ulazu u šume Loza i Lužina

| Autor: Silva BODLAJ IVAŠIĆ

Grad Kastav uvodi sustav uporabe javnih bicikala - Kastav bike - kao novi sadržaj namijenjen je prije svega, građanima, rekreativcima, izletnicima i turistima * Operator Kastav bike sustava je tvrtka Uljanik Tesu Elektronika iz Pule

Grad Kastav uvodi sustav uporabe javnih bicikala - Kastav bike - kao novi sadržaj namijenjen, prije svega, građanima, rekreativcima, izletnicima i turistima. Najsuvremenija bazna stanica i pet električnih brdskih bicikala, smješteni su na Crekvini, na samom ulazu u šume Loza i Lužina.

Jednostavno korištenje

Kastav bike sustav vrlo je jednostavan za korištenje i sve što treba je mobilni uređaj i debitna ili kreditna kartica. Bicikl može koristiti svaka punoljetna fizička osoba koja je zasnovala najam putem jednokratnog alfa-numerički QRPay koda. Registrirati se može direktno na lokaciji, a plaćanje se vrši uz pomoć sigurnog sustava za plaćanje debitnim i kreditnim karticama u realnom vremenu. Nakon plaćanja, korisnik dobiva kod za vožnju koji utipkava na kućištu osjetljivom na dodir i otključava željenu biciklu uz pomoć mobitela.

Tarifa korištenja električnog bicikla Kastav bike sustava je 15 kuna po satu, a maksimalan najam je četiri sata. Za prekoračenje vremena naplaćuje se dodatna tarifa od 30 kuna po prekoračenom satu. Pri vraćanju bicikle, korisnik je dužan u postolje ukopčati kabel za punjenje i kabel za zaključavanje jer mu u protivnom traje vrijeme najma. Inače, jedno punjenje dostatno je za 70 kilometara, a bicikli se pune uz pomoć solarnih panela na stanici. Inače, najam bicikala odvijat će se od 1. ožujka do 31. listopada od 7 do 21 sat.

Vrijednost projekta 273 tisuće kuna

Projekt je realiziran uz pomoć sredstava Ministarstva turizma i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ukupna vrijednost iznosi 273 tisuće kuna. Ministarstvo turizma financiralo je izgradnju nadstrešnice sa 195,6 tisuća kuna, a uz sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kupljeni su bicikli za 76,8 tisuća kuna. Operator Kastav bike sustava je tvrtka UTE - Uljanik Tesu Elektronika d.o.o. Pula, a za promociju je zadužena Turistička zajednica Grada Kastva. Ovo je još jedan projekt koji se temelji na Strategiji razvoja "Kastav pametan grad" 2017. – 2022., koju je Grad Kastav donio među prvima u Hrvatskoj.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom