OD DANAS

JAKO STROGE NOVE MJERE uvedene u Zagrebu, Primorsko-goranskoj županiji i na granicama

| Autor: Glas Istre
Maske su obavezne i na otvorenom (Snimio Damjan Tadić / Cropix)

Maske su obavezne i na otvorenom (Snimio Damjan Tadić / Cropix)


Nacionalni stožer danas je donio odluke kojima se uvode strože mjere u Zagrebu i u Primorsko-goranskoj županiji, piše N1.

Šef stožera Davor Božinović potpisao je obje odluke i na snazi su već od danas. Nove su mjere u Zagrebu na snazi do 15. travnja, a u Primorsko-goranskoj županiji do 17. travnja.

U PGŽ-u su uvedene posebno stroge mjere koje uključuju i zatvaranje teretana i fitness i sportskih centara, kafići i restorani smiju raditi samo do 19 sati, a maske su obvezne i na otvorenom kada nije moguće održavati distancu od dva metra.

Time je Primorsko-goranska postala županija s najstrožim mjerama u Hrvatskoj (Dubrovačko-neretvanska restriktivne mjere koje uključuju i zatvaranje terasa kafića nema na cijelom svom teritoriju), piše N1.

Grad Zagreb

U Zagrebu nema odredbe o nošenju maski na otvorenom koja je povučena nakon burnih reakcija u javnosti. Umjesto toga novom se odlukom propisuje obvezno korištenje maski u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te odvijaju manifestacije, kulturni ili drugi programi, vjerska ili druga društvena okupljanja, i to ako nije moguće održavanje fizičke distance od najmanje dva metra.

Pored nekih općenitih uputa o obvezi pridržavanja mjera na javnim okupljanjima i uputa organizatorima okupljanja da su dužni kontrolirati provođenje mjera, valja izdvojiti ograničavanje rada ugostiteljskih objekata koji posluju u prostoru pružatelja usluga smještaja u sustavu socijalne, koje nemaju poseban ulaz, isključivo za korisnike i zaposlenika pružatelja. Za trgovine u takvim pružateljima usluga propisuje se da moraju odrediti vrijeme kad su dostupne samo korisnicima, uz prethodnu dezinfekciju.

Propisuje se i pojačani nadzor i kontrola provođenja mjera, preporuka povećanja broja vozila u javnom prijevozu te preporuka pojačanog nadzora neformalnih okupljanja.

Više čitajte OVDJE.

Primorsko-goranska županija

U Primorsko-goranskoj županiji uvodi se zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 10 osoba na jednom mjestu, osim na vjerskim okupljanja na kojima može biti prisutno najviše 25 osoba. Na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 8 osoba iz najviše 2 različita kućanstva.

Kafići, restorani i poljoprivredna gospodarstva mogu raditi samo 19 sati.

Zabranjuje se rad teretana, fitness centara te sportskih i rekreacijskih centara u zatvorenom prostoru.

Zabranjuju se svi treninzi u zatvorenim prostorima osim za klubove koji se natječu u 1. i 2. rangu natjecanja u seniorskoj konkurenciji i u 1. rangu natjecanja u juniorskoj konkurenciji na nacionalnoj razini u ekipnim sportovima, kao i klubove koji se u individualnim (pojedinačnim) sportovima natječu u seniorskoj konkurenciji u ekipnim klupskim natjecanjima na nacionalnom nivou u najvišem rangu u liga sustavu natjecanja te treninga i natjecanja kategoriziranih sportaša u individualnim sportovima (pojedinačnim) i sportaša nacionalne razine koji se pripremaju za europska i svjetska natjecanja.

Obvezno korištenje maski za lice ili medicinskim maski na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati distancu od najmanje 2 metra.

Preporučuje se i pojačani nadzor pridržavanja mjera, posebno u javnom prijevozu, trgovačkim centrima i ugostiteljskim objektima te se preporučuje da se u svim sportskim objektima u kojima su dozvoljena natjecanja i treninzi ne koriste svlačionice.

Više čitajte OVDJE.

Promjene na granicama

Mijenjaju se i mjere na granicama. “Za ulazak u Hrvatsku priznavat će se i brzi antigenski testovi, a moći će se ući i s potvrdom o cijepljenju, uključujući i rusko i kinesko cjepivo, ili s potvrdom o preboljenoj bolesti koja će vrijediti 180 dana”, rekao je na konferenciji za novinare voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović.

Svi putnici koji dolaze u Republiku Hrvatsku iz država/regija članica EU/EGP, a koje se trenutno ne nalaze na tzv. zelenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, moraju predočiti jedno od navedenog:

– negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa – BAT na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz) te se, ukoliko se radi o brzom antigenskom testu i boravku dužem od 10 dana u Republici Hrvatskoj, mora ponovo provesti testiranje do desetog dana od dana od datuma izdavanja tog testa;

– potvrdu o cijepljenju za osobe koje su prije više od 14 dana, primile drugu dozu cjepiva protiv COVID-19. Iznimno, ukoliko se radi o cjepivu koje se prima u jednoj dozi, potvrda o primitku jedne doze ukoliko je doza primljena prije više od 14 dana od dana prelaska državne granice;

– predočiti potvrdu kojom se potvrđuje da se vlasnik potvrde oporavio od infekcije virusom SARS-COV-2 nakon što je prethodno imao/la pozitivan PCR ili brzi antigenski test, pri čemu je ta potvrda valjana najranije jedanaestog dana od dana prispijeća pozitivnog testa te najdulje do 180-og dana od dana prvog pozitivnog testa;

– ili obaviti PCR testiranje ili brzo antigensko testiranje – BAT na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz obvezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset (10) dana.

Detalje i iznimke od ove odluke pronađite OVDJE.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum