POZNATI ZNANSTVENIK

IVAN ĐIKIĆ O NAJNOVIJIM SAZNANJIMA O KORONAVIRUSU. Otkriva loše, ali i dobre vijesti, kao i koliko bi sve ovo trebalo još trajati

| Autor: Portal Glas Istre

Poznati hrvatski znanstvenik, molekularni biolog Ivan Đikić, rekao je za N1 da znanstvenici dosta znaju o koronavirusu ali se lijek ili cjepivo ne mogu stvoriti za mjesec dana.

"Treba stvoriti antigene, pa onda cjepivo koje je prvo sigurno, a tek onda djelotvorno. Tisuće laboratorija rade vrlo vrlo predano, ali lijekova ni cjepiva neće biti tako brzo, jer moramo biti sigurni u to što stvaramo", rekao je Đikić. Dodao je da je sve što se događa u Kini i Italiji sastavni dio novog znanja u ciklusu širenja virusa.

"Italija je ušla u taj jedan krug nekontroliranog eksponencijalnog širenja virusa prije nego je zdravstvana zajednica uspjela reagirati. Za Italiju trebamo pokazati puno više solidarnosti i pomoći, od njih možemo puno naučiti. Ono što se u Hrvatskoj događa je da naša epidemiološka služba odgađa širenje virusa u populaciji", rekao je Đikić.

"Prvenstveno, sve podatke koje prikupljamo treba uzeti s rezervom, to je ono što u ovom trenutku znamo i možemo primijetiti. Jedan od podataka je da je zaraza od tog virusa relativno mala, ali opasnost jest da virus očigledno može duže preživjeti od nekih drugih virusa i tu je ono što je najopasnije kod njega, jer se može brže širiti. Kolege sa Charite instituta u Berlinu su rekli da toplo vrijeme vjerojatno neće ubiti virus. Epidemiološka situacija kod ovog virusa nije posebno različita ili opasnija od gripe i na taj način možemo imati povjerenje u sustav ne samo naš, nego i drugih zemalja, koje će dopustiti kontrolirano širenje, jer je potrebno da se virus i proširi da bi se razvio imunitet", rekao je Đikić.

Upitan koliko bi mogla trajati situacija s koronavirusom, Đikić je istaknuo da se sa sigurnošću može reći da virus neće nestati u sljedeća dva mjeseca te da se može očekivati da će pastit intenzitet, ali da virus u potpunosti neće nestati. Pojavit će se veći broj izloženih ljudi, ali će se pojačati i imunitet stanovništva pa će to omogućiti kontroliranje situacije jer virus ne može živjeti bez domaćina, istaknuo je Đikić.

"Razlika između gripe i koronavirusa je što su kod gripe djeca i starije osobe su pod najvećom opasnošću, ali kod koronavirusa djeca nisu izložena u tom broju, tako da se možemo se opustiti jer djeca neće biti veliki prenositelji. Međutim, sadašnji podaci ne govore da djeca nisu inficirana, nego ne vidimo da su djeca inficirana, pa ne znamo. Znanost će pokazati, nakon cijele ove pandemije vidjet ćemo točne brojeve i znati je li virus bio opasniji od gripe", rekao je Đikić.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater