ZAGREB

HV izmješta knjižnicu Franjevačkoga samostana na Kaptolu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Petnaestak pripadnika Hrvatske vojske angažirano je na pružanju pomoći u izmještanju knjižnice i arhivskog gradiva iz prostorija Samostana sv. Franje na zagrebačkom Kaptolu, jednog od najstarijih samostana u Hrvatskoj, koji je oštećen u potresu.  

 Iz Ministarstva obrane u srijedu su priopćili kako su od jučer na evakuaciji samostana angažirani pripadnici Bojne za opću logstičku potporu Zapovjedništva za potporu.

 Prema nepotvrđenoj tradiciji, ističu, osnutak samostana vezan je uz boravak sv. Franje Asiškoga u hrvatskim krajevima.

 Prenose upozorenje franjevca Mate Bašića da tornju prijeti urušavanje te da velika oštećenja na crkvi i samostanu predstavljaju ugrozu za ljudske živote i okolinu..

 "Zahvaljujući Hrvatskoj vojsci samostan se evakuira", istaknuo je fra Bašić i dodao kako je prvo evakuirano oko pedesetak franjevaca koji su sada na sigurnom.

 Hrvatska vojska, navodi, sada evakuira stvari kako bi se samostan mogao što prije zapečatiti i početi raditi na sanaciji štete, a danas evakuiraju samostansku knjižnicu  s ljubavlju i zdušno jer su svjesni problematike stanja u kojem se nalazi samostan.

 Bašić kaže da se evakuacija provodi na stručan način i pod budnim okom konzervatora.

 "Ovaj samostan je duhovna žila kucavica ovoga grada, no ne trebamo biti žalosni i izgubiti nadu", rekao je i dodao kako se ovih dana treba odgovorno ponašati jedni prema drugima i zbog koronavirus te ostalih nedaća koje su nas snašle.

 Smatra kako jedino zajednički možemo pokazati ljubav jedni prema drugima ako se odgovorno odnosimo prema svemu onome što imamo, prema svakome čovjeku.

Ovo je, naglašava Bašić,  poziv svima da ostanemo ljudi i to pokažemo, "jer čovjek se ne brine samo za svoje, već i za ono što se tiče drugih".

 MORH u priopćenju ističe da su franjevci na Kaptolu duboko ugrađeni u crkveni život Zagreba. Njihova crkva je, kažu, vjeronaučni centar za sve uzraste, napose srednjoškolce i studente, mjesto katekumenata i zborište franjevačkih seminara za evangelizaciju. 

 U Samostanu sv. Franje Asiškog na Kaptolu nalaze se tri knjižnice - priručna, klerička te najvažnija, samostanska knjižnica s oko 20000 teoloških naslova.

 Među knjigama je 1000 raritetnih primjeraka. Najstarije knjige potječu iz 14. i 15. st., a u knjižnici se čuvaju i vrijedne serije knjiga. U arhivu su pohranjeni dokumenti vezani za život i djelovanje samostana, a u samostanu je sjedište provincijalata i arhiv provincije.

 Samostan posjeduje i glazbeni arhiv u kojem se, osim vrijednih starih kantuala, čuva i ostavština franjevca Kamila Kolbea, skladatelja duhovne glazbe koji je iza sebe ostavio više od 1600 djela.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater