ZAGREB

HUPUZ traži izjednačavanje javnog i privatnog sektora u zdravstvu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatska udruga poduzetnika u zdravstvu (HUPUZ) u četvrtak je zatražila da se u najavljenoj reformi zdravstva izjednače privatne i javne zdravstvene ustanove u Hrvatskoj, kao što je to slučaj u Europskoj uniji. 

Izjednačavanjem zdravstvenih ustanova, bez obzira na to u čijem su vlasništvu, smanjile bi se liste čekanja i troškovi za zdravstvo u državnom proračunu, poručuje HUPUZ u priopćenju. 

Na taj način pacijentima bi se, na teret zdravstvenog osiguranja, omogućilo pravo izbora ustanove u kojoj se žele liječiti ili obaviti medicinske postupke. 

Danas je, kažu, situacija takva da zdravstvena administracija ne tretira poduzetnike u zdravstvu kao legalne pružatelje zdravstvenih usluga. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) ne daje mogućnost da se dijagnostički i terapijski postupci, te specijalistički pregledi obavljaju u privatnim zdravstvenim ustanovama po istim cijenama kao u javnom zdravstvu. 
 

Ističu i da je u gotovo svim drugim zemljama Europske unije omogućen izbor ustanove za liječenje, dijagnostiku ili terapiju bez obzira na njeno vlasništvo.

Situacija u Hrvatskoj u potpunom je neskladu s praksom zemalja Europske unije gdje upravo privatni zdravstveni sektor služi za jačanje ukupnog zdravstvenog sustava koji mahom počiva na solidarnosti.

U Hrvatskoj, pak, HZZO s privatnim sektorom ugovara tek oko jedan posto od ukupnog svog proračuna dok je u većini europskih zemalja taj postotak veći od 30 posto.

Zbog nekorištenja mogućnosti i kapaciteta privatnog zdravstvenog sektora, pacijenti dugo ostaju zakinuti za dijagnostički postupak ili terapiju, poručuju iz HUPUZ-a.

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini