OTVORILI KARTE

HRVATSKI MASONI Nakon 300 godina tajnosti, danas svoje prljavo rublje peru javno

| Autor: Jurica Körbler

Dok se javnost zabavlja s masonima "na hrvatski", što je čak za neko vrijeme skrenulo pozornost medija i s vruće političke scene, oko 800 pripadnika tri hrvatske lože morat će zatomiti osobne ambicije kako slobodno zidarstvo na ovim prostorima ne bi doveli u još težu situaciju

 

Ono što nije nikome uspjelo u 300 godina, uspjelo je hrvatskim masonima-amaterima. Jedan je to od komentara na društvenim mrežama nakon nezabilježene javne svađe dvojice masona, uglednog oftalmologa Nikice Gabrića i sada već bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića. Ono što je masonima cijelog svijeta svetinja - tajnost i diskrecija - u Hrvatskoj je razvaljeno na velika vrata.

Očito, nije sve ni gotovo. Hoće li i kada curiti i daljnji popis masona koji su na utjecajnim mjestima u državnoj službi, čak i na visokim mjestima u politici teško je predvidjeti, ali je i sam Gabrić najavio da to nije nemoguće.

I dok se javnost zabavlja s masonima na hrvatski način, što je čak za neko vrijeme skrenulo pozornost medija i s vruće političke scene, oko 800 pripadnika tri hrvatske lože morat će zatomiti osobne ambicije kako slobodno zidarstvo na ovim prostorima ne bi doveli u još težu situaciju. Nikica Gabrić u seriji intervjua koje je dao ovih dana, od kojih su neki bili i prvorazredni medijski spektakl, objasnio je dio rituala koji se događa na okupljanju masona iza strogo zatvorenih vrata. Ipak, detalje nismo saznali, kao ni atmosferu koja vlada u drugim ložama koje su uspjele sačuvati tajnost.

Kada se pogledaju snimke koje su procurile u javnost na okupljanju masona iz lože Veliki Orijent Hrvatske mogu se prepoznati neke osobe iz poslovnog svijeta, direktori i članovi uprave većih poduzeća poput Belupa i Podravke, moćni bankari. Samog Jelenića da pristupi masonima je nagovorio njegov prijatelj Hrvoje Kolarić, predsjednik Uprave Belupa, a navodno je i on napustio Gabrićevu ložu.

Duboko grlo

Ima među masonima i osoba koje nisu poznate javnosti, što je uostalom Gabrić i potvrdio. Sada se zna i da je masonima pripadao Vuk Radić, zagrebački novinar koji je radio u EPH-u, pa Telegramu, pa se vratio nakon sudskog procesa u Hanza mediju, da bi postao zamjenik glavnog urednika ”7 dnevno”. Istovremeno je uređivao i luksuzni časopis za ložu Veliki Orijent Hrvatske, na sto stranica za internu upotrebu, ali je slike proslijedio i svojoj drugoj redakciji. Tako bar izgleda da se dogodilo, a daljnja istraga će pokazati što je pokrenulo lavinu koja je dovela i do ostavke glavnog državnog odvjetnika.

U ovom času nije jasno tko je uopće "otkucao" da je Jelenić iz jedne lože prešao u drugu i da li je taj transfer bio rezultat nekih nesporazuma koje je imao s masonima iz Gabrićeve lože. Očito, Gabrić nije imao ni broj mobitela Dražena Jelenića, već samo od još jednog bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, koji i nije mason. Isto tako, Gabrićeva loža još nije potvrđena na međunarodnom planu, već je registrirana prije tri godine kao udruga građana na zagrebačkoj adresi u Heinzelovoj 44. Tamo su i službene prostorije i hram gdje se održavaju obredi o kojima je Gabrić progovorio u javnosti. Kako fotografije pokazuju, nije to neki posebno luksuzni prostor, a dekoracija je prilagođena običajima koje masoni imaju.

Predsjednik udruge je Zoran Vojnić Tunić iz Vojvodine, koji je vlasnik nekoliko tvrtki, a onda je u prvi plan došao Nikica Gabrić.

Ipak, najzanimljivije su Velika loža Hrvatske, koja je također udruga građana, a postoji i Velika loža Hrvatske grof Drašković koju vode liječnik Slobodan Kuvelja i Boris Vucelić. Ova posljednja je jedina koja ima regularnost, priznala ju je Velika loža Engleske. U loži je oko 400 slobodnih zidara i iz te lože nikada, ni u vremenu kada ju je vodio ugledni pravnik Marijan Hanžeković, nisu curile tajne. Neki tvrde da u Hrvatskoj postoji i više loža, koje naprosto nisu registrirane, pa se čak barata da je aktivno sedam različitih loža po Hrvatskoj. Razlog tako velikom broju loža su i osobne ambicije pojedinaca koji žele "napredovati" i postati "veliki majstori", "meštri", a kada se zna hrvatski mentalitet, po kojem svatko želi biti vođa, nije to ništa čudno.

Brat do brata

U hrvatskim ložama koje su registrirane ne primaju se žene, ali neke od loža koje nisu u fokusu javnosti navodno primaju i žene. Sam Gabrić je javno rekao da je u svijetu drukčije, da žene imaju mogućnost pristupiti masoneriji i da se nada kako će se to promijeniti kod nas. Procedura prijema je više-manje poznata; prvo se uputi poziv i onda slijedi svojevrsno glasanje o kandidatima. Za primljene slijedi zakletva, a riječi glase: "Neka mi se raspore grudi, neka mi se iščupa srce i postavi na najviši vrh hrama, kako bi ga ondje požderali leteći lešinari, ako ikada svjesno prekršim ovu moju pomoćničku obvezu. Tako mi pomogao Bog, koji neka me u tome utvrdi". E, što to znači, druga je stvar, ali je sigurno da poručuje kako se "brata" treba štititi i ložu održati tajnom.

Što se sve događa u hramovima, znaju samo masoni. Gabrić je želio dočarati dio rituala koji je dobrom dijelu javnosti djelovao gotovo komično, da obični ljudi rade "predstave" i igraju neke igre, tajanstvene i nedokučive. Udružuju li se slobodni zidari da učvrste saveze, da svoje ljude poguraju u sam vrh gdje se odlučuje o politici i biznisu, drugo je pitanje. Saznali smo da masona u ovom času ima i u HDZ-u i u SDP-u, neki kažu i u Saboru, i u mnogim drugim državnim institucijama. U svakom slučaju, masonske lože uvijek imaju samo jednog tko istupa u javnosti i tko može nešto više reći, ali ne odavajući ni imena, ni samu svrhu rituala i okupljanja masona.

Zakletva kaže da će svaki brat štititi brata, pa ako netko i kaže da pripada masonima nikako ne smije odati tko su mu braća. Masoni govore i o svrsi okupljanja, humanitarnom radu, njegovanju humanističkih vrijednosti. No, mi ne bi bili posebni, ni kada je masonerija u pitanju, da u hrvatskim ložama karijerizam i klijentelizam nisu jako naglašeni, pa otuda i veliki broj loža i transferi iz jedne u drugu. Uostalom, sam Jelenić je brzo iz jedne lože prešao u drugu.

"Vjerski indiferentizam, međusobno pomaganje članova lože, tajnovitost sastanaka obavijena starim simbolima i običajima zidara, gajenje čovječnosti i bratstva, vrlo su rano masonima otvorili vrata europskog kontinenta", kaže dr. Juraj Kolarić, uvaženi svećenik koji je nedavno odstupio iz redova prebendara s Kaptola.

Procjenjuje se da u svijetu postoji oko osam milijuna slobodnih zidara, koji nisu povezani, jer nema neke prave suradnje među njima. Pravila se razlikuju od zemlje do zemlje. Negdje su masoni mnogo više otvoreni prema javnosti, a negdje, poput Hrvatske, mnogo zatvoreniji i konzervativniji. Kod nas je i problem novih loža koje se, poput Gabrićeve, žele brzo širiti, pa se primaju članovi koji onda krše uobičajena pravila. Masoni i Katolička crkva smrtni su neprijatelji i masonerija i katoličanstvo nikako ne idu zajedno.

No, koliko su masoni danas zaista moćni pitanje je svih pitanja. Svakako jesu, jer bez obzira što su slobodni zidari i neki koji nemaju društvenu moć, većina je cijenjena u društvu, na dobrim pozicijama. I tu je onda problem koji je iskrsnuo kod Jelenića. Sukob interesa, kako se voli kod nas reći, bio je posve jasan, bez obzira što je bivši državni odvjetnik tvrdio da više nije dolazio na sastanke i sudjelovao u aktivnostima lože. Malo tko mu je povjerovao da nije na neki način ipak bio povezan s "braćom". I zato je vrh države reagirao tako brzo i poslao mu poruku da sam napiše ostavku ili će biti smijenjen.

"Ako doista želite steći mudrost majstora, izvolite ispružiti desnu ruku nad Knjigom konstitucija našega reda koje obećavate poštivati, kao i braću koju ćete braniti čak i po cijenu života. Na kraju kušnja kroz koje ćete proći potpisat ćete to obećanje", riječi su zakletve koje je javnosti prenio jedan francuski mason.

Neprijatelji Katoličke crkve

Tu je i ona važna poruka: "branit ću braću po cijenu života". Tu su i razni rituali, koje je teško opisati, obredi u hramu, nošenje odjeće, soba središta u koju masoni ulaze jedan po jedan. Igra svjetla i tame prisutna je u svim ritualima, prije svega onima u kojima masoni "glume" u predstavama koje asociraju na vrijeme koje podsjeća na ubojstvo, ukop i ekshumaciju Hirama koji je opisan kao graditelj hrama u Jeruzalemu pod nadzorom kralja Solomona, oca svim masona na svijetu, prošlih, sadašnjih i budućih. Tako se izvodi predstava u kojoj masoni glume, a prati ih glas da štuju Lucifera, što ih je i posvađalo s Crkvom. Oni će reći da to jednostavno nije točno, a kako nitko osim njih ne zna do kraja što se događa na tajnim okupljanjima, svaka interpretacija je moguća. Obredi su ceremonije u kojima se stječu stupnjevi, a početni je učenik. Kasnije, nakon sudjelovanja u ceremonijama, masoni postaju pomoćnici, a krajnji je cilj da se postane majstor.

Sve je to obavijeno velom tajni, kao i izbor samog starješine koji vodi ložu, a o kriterijima za napredovanje teško je govoriti.

O masonima je napisano brdo knjiga. Među autorima su mnogi koji su sami pripadali slobodnom zidarstvu, ali je teško ili nemoguće dobiti pravu sliku o masoneriji. Prati je i pratit će je uvijek mističnost i tajnost, kao što to prati i Trilateralu, grupu Bilderberg, koju neki nazivaju i svjetskom vladom. Oko 140 ljudi, među kojima su moćnici iz svijeta politike i biznisa, sastaju se jedanput godišnje, a među njima je i sadašnja predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ili šef NATO-a Jens Stoltenberg ili austrijski predsjednik Heinz Fischer. Grupa je nazvana po nizozemskom hotelu u kojem je osnovana 1954., a na sastancima, koji se odvijaju bez prisustva javnosti, razgovara se o najvažnijim temama za čovječanstvo, od klimatskih promjena do borbe protiv terorizma. Svatko tko nešto znači u svijetu imao je neki kontakt s tom grupom, a kako i nju prati stanovita tajnost, intrigira gotovo kao okupljanje slobodnih zidara.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom