DONIRANJE ORGANA

Hrvatska u transplantaciji organa najbolja u svijetu. A SVE JE POČELO U PULI, za što su zaslužni bili dr. Povrzanović i dr. Mitar

| Autor: Glas Istre
(Neja Markicevic / CROPIX)

(Neja Markicevic / CROPIX)


Hrvatska je među najboljim zemljama u svijetu u transplantaciji organa. Druge subote u listopadu obilježava se Europski dan darivanja organa, a Hrvatska donorska mreža, koja ja nastala upravo u Puli, educira tim povodom građane o značaju transplantacije organa, donosi Radio Pula.

Hrvatski je medicinski tim u području transplantacije organa, uz španjolski, najbolji u svijetu. Hrvatska je prva u svijetu po broju transplantiranih bubrega u svijetu prema broju stanovnika.

Predsjednik Hrvatske donorske mreže i šef anesteziologije Opće bolnice Pula dr. spec. med. Nikola Žgrablić ističe znatan napredak zahvaljujući i znanstvenicima i građanima.

Hrvatska donorska mreža osnovana je 1998., dok su još 1996. izdane prve donorske kartice. Do danas smo znatno napredovali, ističe dr. Žgrablić. Sve je počelo u Puli; zaslužni su primarijusi Igor Povrzanović i Zdenko Mitar.

Hrvatska donorska mreža, sa svojim osnivačima, stručnjacima i volonterima, djeluje u zdravstvenom sustavu i u javnosti, promičući od 1996. g. postmortalno darivanje organa u svrhu liječenja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini